Sap inhoudelijker en degelijker dan Dibi

Dat stellen de aanwezige Groenlinks-leden bij het eerste debat om het leidersschap, gisteravond in de Rode Hoed in Amsterdam. Toch twijfelden sommigen openlijk aan de leiderschapskwaliteiten van beide kandidaten.

Sap wint op punten”, zegt Jan Willem Jurg, jaren de presentatiecoach van Femke Halsema. „Sap was concreet, helder, maar ook hoekiger. Ze heeft het te vaak over ‘ knokken’. Dibi was vager. Bij Sap denk je wel: daar staat onze leider”, aldus Jurg. Ook Arend Hamstra, deelraadslid voor GroenLinks in Amsterdam Zuid, zag Sap als sterkste uit het debat komen, maar positief is hij niet. „Sap is niet de gedroomde leider. GroenLinks is een gespleten partij. Dat waren we over de Kunduzmissie in Afghanistan en zijn we nu over het lenteakkooord.” Maarten van Poelgeest, GroenLinks-wethouder in Amsterdam, spreekt zijn voorkeur uit voor Sap. Zij is wat hem betreft een zwaargewicht die met haar economische kennis alle eigenschappen heeft om de partij te leiden. „Inhoudelijk en strategisch is ze beter, al is Dibi een originele denker.”

Sap presenteerde zich in het debat als leider die de idealen goed kan presenteren, maar ook resultaten kan behalen, zoals het voorkomen van harde bezuinigingen door het huidige kabinet. Dibi benadrukte dat Groenlinks zich niet genoeg onderscheidt van andere partijen. Hij wil de partij ‘brutaler’ maken en meer eigenheid en vertrouwen geven.

Woensdag 22 mei wordt het tweede debat tussen Sap en Dibi gehouden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Op woensdag 30 mei vindt het derde en laatste debat plaats in Groningen. Op 6 juni wordt bekendgemaakt wie de lijst voor GroenLinks gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.

Leave a Reply