Sarina Wiegman: “Wij gaan ons plaatsen voor de Olympische Spelen”

AMSTERDAM In onze vaste rubriek bellen we met een bekende oud-topsporter die is voorgedragen door een andere sporter. In aantal weken geleden was Minke Booij benieuwd naar hoe het nu zou zijn met Sarina Wiegman-Glotzbach. Ze is geboren op 26 oktober 1968 in Den Haag. De Nederlandse trainster en voormalig voetbalster speelde 104 interlands voor het Nederlands Elftal en besloot in 2003 te stoppen als speelster. “Ik raakte zwanger daarom ben ik gestopt. Na het krijgen van mijn eerste kind heb ik nog even gespeeld bij Ter Leede, maar toen ik moeder werd van mijn tweede kind ben ik definitief gestopt.We hebben lang gewacht, maar ik wist als het moment er zou komen dat ik dan voetbal op een laag pitje zou zetten.”

In haar voetbalcarrière heeft ze een hoop meegemaakt. Ze kijkt met een goed gevoel terug op haar loopbaan. “Ik denk dat de periode dat ik in Amerika speelde en landskampioen werd toch wel mijn hoogtepunt was.” In het buitenland heerst er een ander topsportklimaat dan in ons land. ” Het was daar dagelijks gebruikelijk dat we meerdere malen per dag trainde. Je had daar op alle fronten begeleiding en het niveau van het voetballen was een stuk hoger. Er werden hogere eisen gesteld. Dat is inmiddels in Nederland gelukkig ook al veranderd.”

Wiegman is inmiddels assistent bondscoach bij de Oranje Leeuwinnen, maar ze wist van kleins af aan al dat ze trainster wilde worden.”Ik wist al van jongs af aan dat ik iets in de sport wilde gaan doen. Ik ben toen naar de academie lichamelijke opvoeding gegaan.Echter het perspectief in die periode was lastig voor een vrouw om in het vak te komen.” Inmiddels komen er steeds meer vrouwen in het vak. Wiegman vindt dat een goede zaak, maar hoopt natuurlijk dat er steeds meer bijkomen. In de eredivisie bij het mannenvoetbal is er nog geen vrouwelijke coach. Ze durft niet zeker te zeggen of we haar daar ooit kunnen bewonderen. “Ik wil gewoon werken met ambitieuze mensen die willen presteren op een hoog niveau. Binnen het vrouwenvoetbal valt er nog een heleboel te halen en ik wil daar graag nog mijn steentje aan bijdragen.”

Het vrouwenvoetbal ondergaat de laatste tijd een enorme transformatie. “Het meeste dat er veranderd is heeft te maken met het feit dat we natuurlijk op eindtoernooien aanwezig waren. Als Oranje presteert, dan is dat altijd zo belangrijk voor de sport. Dan kom je in beeld.” Vanaf morgen begint het OKT voor de Oranje Leeuwinnen. Wiegman is nu al een tijdje actief bij deze groep. Die rol bevalt haar goed. “We hebben een ongelooflijk ambitieuze groep. We werken met zijn allen keihard aan ons doel om voor het eerst bij de Olympische Spelen te zijn en daar geniet ik echt van.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met Sarina Wiegman-Glotzbach

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?