Scientology Kerk bouwt hoofdkwartier in Wibautstraat

De omstreden Scientology Kerk heeft voor een paar miljoen een groot gebouwencomplex gekocht op Wibautstraat 112-118. Het complex wordt verbouwd tot een nieuw hoofdkwartier (de ‘Ideale Organisatie’) dat vooral ‘allure en succes’ moet uitstralen.
Deze stap sluit aan bij de opdracht van de Amerikaanse ‘moederkerk’ van Scientology dat in alle Europese hoofdsteden ‘ideale organisaties’ moeten komen: hoofdkantoren die de indruk wekken dat het de sekte voor de wind gaat.

Scientology is al jaren gevestigd in de panden Nieuwezijds Voorburgwal 116-118 die voor veel geld worden gehuurd van vastgoedontwikkelaar Libra International. Scientology had de laatste jaren meerdere malen problemen om de huur te betalen. Een woordvoerder van Libra bevestigt dat het huurcontract komend jaar wordt beëindigd.

Het complex in de Wibautstraat is overigens niet aangekocht op naam van de Scientology Kerk zelf, maar op die van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa). Die stichting geldt als een mantelorganisatie van de sekte. In het bestuur zitten bekende scientologen.

In juli 2012 raakte Nabesa haar status als ‘algemeen nut beogende instelling’ (anbi) kwijt, nadat gebleken was dat Scientology de stichting gebruikte als fiscale sluiproute voor de financiering van een nieuw hoofdkantoor. De anbi status betekent dat de organisatie (bijna) uitsluitend beoogt bij te dragen aan het algemeen nut. Een organisatie met anbi status hoeft geen erf- of schenkbelasting te betalen over giften die zij ontvangt voor het algemeen belang. Ook kan een donateur aan een anbi instelling belasting aftrekken van de inkomstenbelasting.

Leave a Reply