Secret Garden gelukkig onder protestantsdak

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm


Oegandezen vragen aandacht

Stichting Secret Garden moest vrij plotseling haar deur sluiten van de Montelbaanstoren. Een noodkreet werd positief beantwoord vanuit het Wereldhuis. Dit huis maakt deel uit van de protestantse diaconie van de PKA (Protestantse Kerken Amsterdam) aan de Nieuwe Herengracht.

AmsterdamFM/Menne Vellinga sprak oprichter en woordvoerder van de stichting Secret Garden, Emir Belatoui: Emir

Een veilige plek
De Oegandese LHBT’ers zochten begin dit jaar contact met Stichting Secret Garden, op zoek naar een veilig plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Allemaal zijn ze hun vaderland ontvlucht vanwege hun seksuele geaardheid, want het is in Oeganda niet mogelijk om vrij en respectvol als homoseksueel of lesbienne te leven. Het aanvragen van een verblijfsvergunning hier is een kwestie van jaren. De Stichting Secret Garden biedt hen de noodzakelijke begeleiding en ondersteuning. Zij juicht het initiatief van de Oegandese LHBT’ers van harte toe en zal de Uganda Gay On Move (UGOM) in de komende tijd ook faciliteren.

Asielzoekers met islamitische achtergrond
Belatoui heeft in de afgelopen jaren met zijn stichting regelmatig de Amsterdamse en Haagse politiek opgezocht om aandacht te vragen voor de LGBT-asielzoeker met een islamitische achtergrond. Die processen lopen nog, zo reageert hij op vragen van AmsterdamFM.

Je zelf kunnen zijn in Slotervaart
Je zelf kunnen zijn als homo/lesbische Marokkaanse of Turkse stadsgenoot was een van de eerste zichtbare activiteiten van Emir Belatoui. Op de vraag of die missie is geslaagd en afgerond zegt de voorman dat financiële middelen momenteel ontbreken daar mee verder te gaan. Ook zijn de partijen een eigen koers gaan varen, zo blijkt uit het radio interview dat op deze site is te beluisteren.

Stichting Secret Garden
Stichting Secret Garden stelt zich ten doel homo- en biseksualiteit en geslachtswijziging binnen de maatschappij in het algemeen en binnen de moslimgemeenschap in het bijzonder bespreekbaar te maken. Zij zet zich in om een veilige omgeving te creëren respectievelijk te bevorderen, waarbinnen LHBT vluchtelingen met een etnisch-culturele achtergrond zichzelf kunnen zijn.
De stichting is gevestigd Nieuwe Herengracht 20, 1018 DP Amsterdam.

Voor nadere info www.stichtingsecretgarden.nl of info@stichtingsecretgarden.nl

Leave a Reply