Sidi Mohamed B. veroordeeld

De veroordeling van taxichauffeur Sidi Mohamed B. voor het doodslaan van een klant is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. B. heeft 20 maanden gekregen van het gerechtshof in Amsterdam voor het toebrengen van zwaar letsel dat leidde tot de dood van Rob Stiek (44).

Voor de rechters is vast komen te staan dat B. de 44-jarige Rob Stiek in juli 2009 op het Leidseplein heeft geslagen, waardoor Stiek met zijn achterhoofd op de weg viel en enkele uren later in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen. Het tweetal kreeg ruzie over de ritprijs, waarna Stiek de taxichauffeur als eerste sloeg en B. reageerde met een vuistslag tegen het hoofd van Stiek.

Volgens het Amsterdams gerechtshof was er geen bewijs dat B. zwaar letsel wilde toebrengen. Wel vond het hof een lichtere variant bewezen: ,,gewone mishandeling” met de dood tot gevolg.

B. deed bij de Hoge Raad beroep op noodweer. Het hoogste rechtscollege van Nederland vindt echter dat het hof dat beroep al gemotiveerd had afgewezen.

De dood van Sitek leidde destijds tot veel ophef, omdat er al veel problemen waren in de Amsterdamse taxibranche. De gemeente verscherpte na het incident het toezicht op de taxistandplaats op het Leidseplein.

Leave a Reply