Spinozaprijs 2013 naar de VU

De Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland,  is toegekend aan natuurkundige Michail Katsnelson van de Radboud Universiteit, chemicus Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht én taalwetenschapper Piek Vossen van de Vrije Universiteit. Zij krijgen ieder een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek. Dit berichtte maandagmiddag de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Piek Vossen van de VU is hoogleraar Computationele Lexicologie. Het onderzoek van Vossen combineert volgens NWO taal en techniek. Zijn team ontwikkelde onder meer een gesproken gesprekssysteem voor gemeenten om telefonische vragen te behandelen. Het meest recente project is de ‘geschiedenisrecorder’, een computersysteem dat nieuwsberichten verzamelt en die koppelt aan voorgaande berichten met eenzelfde onderwerp.

Tot slot meldt de NWO: “de NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers.”

 

Foto: ANP

 

 

 

Leave a Reply