Springvossen 1 maart | Een kimonomeisje van Breitner

Robert van Altena in gesprek met Jenny Reynaerts en Suzanne Veldink, beide conservator bij het Rijksmuseum en schilder Derk Thijs over een schilderij uit de serie van meisjes in kimono van George Hendrik Breitner die wordt aangeduid met de titel ‘Voor de spiegel’.

 

 

 

Het schilderij ‘Voor de spiegel’ is een van de schilderijen die t/m 22 mei is te zien in de tentoonstelling ‘Breitner: Meisje in kimono’ in het Rijksmuseum. Het is de eerste keer dat alle dertien schilderijen die  Breitner van dit motief maakte zijn samengebracht in een presentatie. De schilder werkte aan de reeks in de jaren 1893 t/m 1896.

 

 

‘Voor de spiegel’, ca. 1893 - november 1894, G.H. Breitner, olieverf op doek, 64 x 43 cm, particuliere collectie

‘Voor de spiegel’, ca. 1893 – november 1894, G.H. Breitner, olieverf op doek, 64 x 43 cm, particuliere collectie

Jenny Reynaerts is senior conservator 18e en 19e eeuwse schilderkunst bij het Rijksmuseum.

Suzanne Veldink is junior conservator 19e eeuwse Nederlandse schilderkunst bij het Rijksmuseum.

Derk Thijs is beeldend kunstenaar. Hij heeft als resident deelgenomen aan het programma van zowel De Ateliers als de Rijksakademie. Thijs maakt schilderijen, tekeningen en sculpturen. In zijn periode aan de Constantijn Huygen kunstakademie in Kampen besteedde hij enige tijd in het bijzonder aandacht aan het werk van George Hendrik Breitner.

 

 

foto bovenaan: George Hendrik Breitner, Meisje in een kimono (Geesje kwak) in Breitners studio aan de Lauriersgracht, Amsterdam. Zilvergelatinedruk. Collectie RKD.

 

redactie: Robert van Altena | contact: springvossen@gmail.com | techniek: Sten Govers

Comments are closed.