Springvossen 11 oktober | Ernst van de Wetering

Robert van Altena in gesprek met Ernst van de Wetering, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis over zijn boek  ‘Rembrandt. The painter thinking’.

Het werk van Rembrandt is nog ruim voorhanden. Maar hoe het denken over kunst te reconstrueren van een kunstenaar die weinig schreef? Het antwoord is even eenvoudig als doeltreffend. Ernst van de Wetering construeert een vergelijkend vierkant op basis van  ‘Het Schilderboeck’ uit 1604 van Karel van Mander, de ‘Inleyding tot de Hooge Schoole der Schilderkonst’ uit 1678 van Samuel van Hoogstraten —een van Rembrandts leerlingen— en het werk van Rembrandt en Van Hoogstraten. De verschillende ideeën worden zo verstrooid als licht door een prisma.

‘Rembrandt. The painter thinking’ vormt met het  in 1997 verschenen ‘Rembrandt. the painter at work’ een tweeluik over het werken en het denken van de kunstenaar.

Ernst van de Wetering is vanaf het beginjaar 1968 betrokken geweest bij het Rembrandt Research Project. Vanaf 1978 tot de voltooiing in 2014 heeft Van de Wetering de leiding gehad over dit project.

 

 

 

 

 


Redactie: Robert van Altena | Contact: springvossen@gmail.com | Techniek: Victor Dijkstra


 

Comments are closed.