Springvossen 12 februari —Kunstenaar Sjamaan Alchemist. Over Hiorns en Beuys—

Over Joseph Beuys en Roger Hiorns.

Gast: Xander Karskens, conservator hedendaagse kunst De Hallen

De uitzending kunt u hier terugluisteren

In De Hallen is t/m 24 februari de eerste solotentoonstelling te zien van Roger Hiorns (Birmingham, 1975) in Nederland. Roger Hiorns wordt in een begeleidend schrijven van De Hallen een hedendaags alchemist genoemd. Een alchemist richt zich als je het ruim neemt op transformatie -bijv.van onedele metalen in edele metalen. Je zou kunnen stellen dat iedere kunstenaar in zekere zin een alchemist is.Hiorns is een van die kunstenaars bij wie deze analogie vanzelfsprekender is bijvoorbeeld wanneer hij objecten of een hele woning laat overwoekeren met kopersulfaatkristallen.

Hiorns transformeert alledaagse objecten en brengt uitersten met elkaar in verband. Als je geluk hebt bij je bezoek aan De Hallen zie je een aantal werken tot leven worden gewekt door een jongeman die de zaal in loopt, zich ontkleed en plaatsneemt op een vliegtuigmotor -of een van de andere metalen objecten die door Hiorns tot sculptuur zijn gemaakt- om vervolgens een vuur te onsteken op het object.

Het is alsof je als toeschouwer samen met Wilhelm Messerschmitt en Fred Flinstone samenkomt in die naakte jongeman en deel wordt van de sculptuur en je daarin bewust wordt deel te hebben aan onduidelijke grootheden als tijd, mensheid en cultuur en de vraag wat dat dan is, zou kunnen zijn, zou kunnen betekenen.

In de Verweyhal is als kunsthistorisch kader voor het werk van Hiorns een tentoonstelling met werk van Joseph Beuys (1921-1986) te zien.

 

Presentatie: Robert van Altena

 

Contact Springvossen:

  • Springvossen op Facebook
  • springvossen@gmail.com

 

 

Leave a Reply