Springvossen 14 januari Matena, Melville en Lalique

Springvossenlogo

Iedere dinsdag van 15.00-17.00 live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.


Stips! cover

Het eerste uur kunt u hier terugluisteren.

  • 15.00   Een gesprek met striptekenaar Dick Matena en Joost Pollmann, journalist, stripkenner en creatief directeur van de Stripdagen Haarlem n.a.v. het verschijnen van Strips! 200 jaar Nederlands Beeldverhaal (Uitgeverij Lecturis). Dick Matena die ook buiten de stipwereld grote bekend heeft verworven met zijn beeldromans van bijvoorbeeld Kees de Jongen en  De Avonden.  Onlangs bracht hij een nieuw deel uit van zijn science-fictionstrip Virl. Het Asiel (Uitgeverij Don Lawrence Collection)

 

Jean Pierre Melville portrait

  • 15.30   Een gesprek met Leo van Hee, curator bij EYE over de films van Jean-Pierre Melville.  In januari veroont EYE voor het eerst een groot overzicht te zien van de films van deze Franse meester.  Met films als Les enfant terribles uit 1950 (Jean Cocteau bewerkte zelf zijn roman tot script) en ‘noir’-juweeltjes als Le Samouraï (1967) en Le Cercle Rouge (1970) met Alain Delon  als de zwijgzame moordenaar / juwelendief en het onafwendbare lot.

 

 

 

Het tweede uur kunt u hier terugluisteren.¥ Lalique Cover DEF

  • 16.00 Een gesprek met kunsthistoricus Lennart Booij over kunstenaar ontwerper René Lalique (1860-1945). Booij promoveerde op het werk van Lalique. Hij schreef het boek Lalique in Nederland (Uitgeverij De Kunst).  Het samengaan van kunstnijverheid en industrie roept doorgaans de associatie op met Bauhaus.  René Lalique slaagde er twintig jaar eerder al in om zijn kunst met industrie te verenigen. Sieradenontwerper Lalique legt zich aan het begin van de 20e eeuw  toe op glaskunst.  Al snel is hij de eigenaar van een glasfabriek. Als geen ander weet hij het koude glas met zijn ontwerpen tot leven te wekken.

 

 

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply