Springvossen 14 mei —Over Mondriaans meesterwerk Victory Boogie Woogie—


Een gesprek met Maarten van Bommel en Hans Janssen.

Victory Boogie Woogie Piet Mondriaan New York (1942-1944) spieraam diagonaal 178,4 cm olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek, Gemeentemuseum Den Haag

Maarten van Bommel is chemicus en senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Hans Jansen is kunsthistoricus en conservator van Gemeentemuseum Den Haag

 Piet Mondriaan (1872-1944) lijkt zich op het einde van zijn leven opnieuw uit te vinden, en met Victory Boogie Woogie de uiterste consequentie van zijn onderzoekingen te sonderen. Of is dit te wijten aan de betovering van het onvoltooide?

 

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Op 14 mei 1942 zegt de dan in New York wonende Mondriaan tegen een vriendin:

  “Vannacht heb ik gedroomd van een nieuwe compositie”

Tot enkele dagen voor zijn dood op 1 februari 1944 werkt hij aan een voortdurend transformerend beeld dat wij nu kennen als het definitief onvoltooide Victory Boogie Woogie

De werken die als een palimpsest schuilgaan achter het oppervlak, Mondriaan had de gewoonte om de oude verf af te krabben voordat hij veranderingen aanbracht, hadden een prachtige reeks werken op kunnen leveren. Maar Mondriaan was ongevoelig voor hoeveelheid. Hij streefde ernaar één juist beeld te maken dus jongleerde hij koortsachtig verder, lijnen maakten plaats voor honderden kleurvlakjes, het trage verf wordt tijdelijk ingeruild voor  stukjes rood, geel en blauw tape.

Victory Boogie Woogie werd in 1998 voor een recordbedrag aangekocht en ondergebracht in het Gemeentemuseum Den Haag, het museum met de grootste Mondriaan-collectie ter wereld. Dit laatste werk van een van Nederlands grootste kunstenaars heeft van het begin af aan grote interesse gewekt.

Maarten van Bommel en Hans Janssen maken deel uit van een interdisciplinair gezelschap dat dit schilderij heeft onderworpen aan een  grondig wetenschappelijk onderzoek.

Het verslag van dit onderzoek is te boek gesteld: Victory Boogie Woogie Uitgepakt red.Maarten van Bommel, Hans Janssen, Ron Spronk (Amsterdam University Press, 2012).

 

 

 

Voor meer afbeeldingen: Piet Mondriaan en De Stijl

Redactie en presentatie Robert van Altena
Overzicht van uitzendingen van Springvossen in mei

Springvossen archief

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | FM 106.8

Contact en informatie:

  • www.amsterdamfm.nl/oude-website/springvossen
  • Springvossen op Facebook
  •  springvossen@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?