Springvossen 16 april Over Hegel en zijn Fenomenologie


Een gesprek met Willem Visser over zijn vertaling van de Fenomenologie van de geest het hoofdwerk van Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831).

De kroon op deze maand van de filosofie is de verschijning van Visser’s vertaling van de Fenomenologie van de geest. Een gesprek over Hegel; de filosofie, de filosoof en het kunststuk van het vertalen van diens weerbarstige Duits.

 

U kunt de uitzending hier terugluisteren

Onderwerp van de Fenomenologie van de Geest is niets minder dan de geschiedenis van de mensheid. De Fenomenologie verscheen in 1807 nadat hij er een jaar aan had gewerkt. Hegel schrijft in zijn voorwoord: “Het is overigens niet moeilijk te zien dat onze tijd er eens is van geboorte en overgang naar een nieuwe periode”. Hegel schrijft dit terwijl de grote geschiedenis van zijn tijd zich voor zijn ogen voltrekt. Op 13 oktober 1806 trekt Napoleon Jena binnen met zijn troepen. Hegel is getuige:
Ik zag de keizer — deze wereldziel — voor een inspectie door de stad rijden; — het is inderdaad een wonderlijke gewaarwording om een dergelijk individu te zien, dat hier in een punt geconcentreerd, zittend op zijn paard, de wereldziel omvat en beheerst.*

Kort daarop vlucht hij met zijn manuscripten uit Jena dat gebukt gaat onder de plunderingen van de Napoleontische troepen. In 1807 verschijnt het boek als: System der Wissenschaft. Erster Theil, die Phänomenologie des Geistes.

De grote grote invloed van Hegel’s denken in de 19e en 20e eeuw beperkt zich niet tot de filosofie. Alle menswetenschappen hebben direct of indirect de invloed van zijn denken ondergaan. Hegel’s denken van de geschiedenis van de mensheid diende voor het begrip van de eigen tijd  maar heeft ook zijn invloed doen gelden op de daaropvolgende twee eeuwen.

 

Willem Visser is vertaler en filosoof

Fenomenologie van de geest is verschenen bij uitgeverij Boom. 

uit Hans van Erp’s toegankelijk inleiding op de filosofie van Hegel,  Hans van Erp, Hegel  eveneens uitgegeven door Boom.

 

Redactie en presentatie Robert van Altena
Overzicht van de komende uitzendingen van Springvossen

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | FM 106.8

Contact en informatie:
www.amsterdamfm.nl/oude-website/springvossen
Springvossen op Facebook
springvossen@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?