Springvossen 17 mei | Jannah Loontjens ‘Roaring Nineties’

Robert van Altena in gesprek met schrijfster Jannah Loontjens over haar boek ‘Roaring nineties. Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd’.

In ‘Roaring nineties’ kijkt Jannah Loontjens terug op de jaren negentig. Via  beschrijvingen van haar persoonlijke leven en het gedachtegoed van enkele filosofen onderzoekt Loontjens hoe leven en denken zich tot elkaar verhouden.  Overdag zien we haar als studente filosofie, in het nachtleven is ze te vinden als gogodanseres in de Roxy, of gekleed in een jurk van gescheurde lakens met een groot hertengewei op het hoofd gebonden tussen vuurspuwende collega’s in the Supperclub. Even later treffen we Loontjens aan in een klein zaaltje van The New School in New York in het gezelschap van een  paar studenten en  sterfilosoof Jacques Derrida of doorkruist haar pad dat van het geheime leven van de eland en de uil in een bos in Zweden  Het komische wordt afgewisseld met het serieuze, het banale met het sublieme, als in een film van Federico Fellini.  Loontjens tekent via haar schrijven, haar leven en de filosofie een portret van een tijd.

 

Jannah Loontjes publiceerde eerder o.a. enkele romans: ‘Misschien wel niet’ (2015) en ‘Hoe laat eigenlijk’ (2011),  dichtbundels: ‘Dat ben jij toch'(2013), ‘Het ongelooflijke krimpen’ (2006), en de essaybundel ‘Mijn leven is mooier dan literatuur. Een kleine filosofie van het schrijverschap’ (2013)

(RvA)


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Sten Govers + Vladimir Gojkovich


 

Comments are closed.