Springvossen 2 september —fotograaf Johannes Schwartz

Uitzending gemist?  

Een gesprek met fotograaf Johannes Schwartz.

 

Zonder een toevlucht te nemen tot een defininiëring van zijn werk en daarmee tot een talige reductie zou je kunnen zeggen dat Schwartz zich vaak richt op onaanzienlijke sporen van menselijke aanwezigheid. Deze sporen zijn een motief in een beeldend onderzoek dat je meditatief zou kunnen noemen in zijn vasthoudende aandacht voor het onaanzienlijke. Meditatief maar ook koppig in het in sequentie bevragen van deze sporen. Door isolering wordt de betekenismachine op zijn weg gehinderd, het maken van een verhaal gefrustreerd of in elk geval vertraagd waardoor je als kijker gedwongen wordt te kijken —What you see is what you see—  om jezelf direct te betrappen op vragen, pogingen om een verhaal te maken, betekenis op te werpen.

Schwartz werkt sinds 2003 met de ontwerpers van Experimental Jetset  aan de High Series, een reeks publicaties waarin fotografie en ontwerp samengaan. De publicatie als kunstwerk.

Afgelopen week werd in het Stedelijk Museum als onderdeel van de tentoonstelling On the Move   een nieuw product van deze samenwerking gepresenteerd: Tiergarten.

 

 
   

S P R I N G V O S S E N  wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.
 


Redactie en presentatie: Robert van Altena

Techniek: Roeland Müller

Contact en informatie: Facebook  |  springvossen@gmail.com

 

 

Comments are closed.