Springvossen 20 mei met Bernadette Verhagen en Job ter Haar van Van Swieten Society

UITZENDING TERUGLUISTEREN  

Robert van Altena in gesprek met:Altvioliste Bernadette Verhagen en cellist Job ter Haar van het ensemble Van Swieten Society

Over o.a. Beethoven, de mogelijkheden en onmogelijkheden van bewerkingen van composities, het belang van het spelen op oorspronkelijke instrumenten.

 

De Van Swieten Society richt zich op oude muziek en speelt op oorspronkelijke instrumenten. d.w.z. Instrumenten uit de tijd waarin de stukken werden gecomponeerd.

 

Begin mei speelde het ensemble nog alle symfonieën van Ludwig von Beethoven voor kleine bezetting in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Onlangs bracht het ensemble een cd uit met met bewerkingen van  derde en vijfde symfonie van deze componist: Beethoven’s Salon Symphonies.

Het bewerken van muziek voor kleine bezetting was een gangbaar onderdeel van de praktijk in de achttiende en negentiende eeuw. Het was een praktische aanpassing. Het was niet voor iedereen mogelijk om een groot orkest bijeen te brengen. Verwend als we zijn door opname- en uitzendtechnieken kennen wij deze beperking niet. Wij hebben allerlei uitvoeringen voor handen. Het is juist deze beperking die deze oude muziek als nieuw kan laten klinken en de hedendaagse luisteraar in staat stelt met frisse oren te luisteren. Het bekend veronderstelde opnieuw kan opnieuw worden ontdekt.

 

 

De kern van het ensemble Van Swieten Society bestaat uit Heleen Hulst en Sara de Corso (viool), Bernadette Verhagen (altviool), Job ter Haar (cello), Frank van den Brink (klarinet), Marion Moonen (fluit) en Bart van Oort (fortepiano).

 

 

CD Beethoven's Salon Symphonies Van Swieten Society
   

 

S P R I N G V O S S E N  wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

Techniek:  Vladimir Gojkovic

Contact en informatie: Facebook  |  springvossen@gmail.com

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?