Springvossen 1 augustus | Rudi Fuchs over Arnulf Rainer

Gast: Rudi Fuchs

In augustus een keuze uit het archief van Springvossen. Deze week de uitzending van 8 september 2015 waarin Rudi Fuchs vertelt over Arnulf Rainer .

Rudi Fuchs richt in het voorjaar van 2015 twee Arnulf Rainer tentoonstellingen in. De tentoonstelling ‘Uebermaler’ in het Cobra Museum en een presentatie van werken op papier bij Galerie Onrust. Fuchs spreekt niet direct over Rainer. Hij zet eerst een groot raamwerk op waarin hij de kunstenaar Rainer maar ook zijn eigen traject als museumdirecteur een plaatst geeft in de bredere kunsthistorische ontwikkelingen van de 20e eeuw.

“De essentie van het schilderen: je hebt een leeg vlak, het begint met niks. Er bestaat bij velen het idee dat de kunstenaar het kunstwerk in zijn hoofd heeft en meedraagt, dat er in het hoofd van de kunstenaar een prefiguratie zit die hij alleen nog maar los moet maken. En dan gaat hij schilderen, dat schilderen is eigenlijk al klaar. Maar het is veel dramatischer. Er is helemaal niks, de kunstenaar begint met een handschrift, dat is wat hij heeft, een handschrift.” RF

.

.

Foto: Arnulf Rainer, Zonder Titel (ongedateerd, jaren ’90), olie pastel, olieverf op karton op paneel, 61x51cm. Courtesy: Arnulf Rainer & Galerie Onrust


<<  vorige aflevering: Herman Hertzberger

<<  programma-overzicht juli

>>  volgende aflevering: Falke Pisano

>>  programma-overzicht augustus

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Leoš Janáček, ŘÍKADLA / Kinderrijmpjes, Úvod / Intro. Thomas Walker, tenor; Philip Mayers, piano; Radio Blazers Ensemble; Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (2012, Harmonia mundi)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?