Springvossen 23 april —Over de Geschiedenis van de Waanzin—

Een gesprek met filosoof Machiel Karskens over Geschiedenis van de Waanzin van Michel Foucault (1926-1984).

Van Machiel Karskens verscheen in de reeks Profielen van uitgeverij Boom de monografie Foucault. Binnenkort verschijnt Geschiedenis van de Waanzin in een vernieuwde vertaling.

U kunt de uitzending hier terugluisteren

 

Foucault laat zijn Geschiedenis van de waanzin beginnen in de late Middeleeuwen en de Renaissance voert langs wat hij de Klassieke Periode (deel 17e- en 18e eeuw) noemt en eindigt in de 19e eeuw met vooruitwijzingen naar de 20e eeuw. Foucault was lang afkering van de titel filosoof. Je begrijpt waarom als je dit werk leest, waarmee hij zijn eerste roem behaalde. Je zou kunnen zeggen dat hij opereert als cultuurhistoricus, antropoloog, socioloog, literatuurwetenschapper. Voldoende in elk geval om onderzoekers uit verschillende wetenschapsdisciplines op de kast te krijgen. Foucault gaat bovenal zijn eigen gang. Vijftig jaar later is het nog altijd interessant om die gang te volgen en dat is dan toch voornamelijk te danken aan de filosoof die aan het woord is.

 

Geschiedenis van de waanzin verscheen in 1962 onder de titel Folie et Déraison. l’Histoire de la folie à l’âge classique. Het was het proefschrift van Foucault. Later verscheen het werk ook in een verkorte editie.

Machiel Karskens is emeritus hoogleraar sociale en politieke wijsbegeert aan de Radbout Universiteit Nijmegen

 

 

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

Overzicht van de uitzendingen in mei 2013

Overzicht van de uitzendingen in april 2013

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | FM 106.8

Contact en informatie:
www.amsterdamfm.nl/springvossen
Springvossen op Facebook
springvossen@gmail.com

Leave a Reply