Springvossen 25 maart 15.00-17.00

EERSTE UUR  

 

15.00   Tekenaar, ontwerper Robert van Raffe over zijn graphic novel: Zonder filter.
Robert van Raffe werd opgeleid aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. In zijn academietijd ontwikkelde Van Raffe de gwoonte om zijn dagboektekeningen te bundelen tot boekjes. Na zijn academietijd gaf verschillende boekjes uit in eigen beheer. Hij schilderde eerder o.a. de strip A conversation piece, een gesprek tussen schrijver Oscar Wilde en schilder James Abott McNeil Whistler.
Ter gelegenheid van de Stripdagen is er ook werk van Robert van Raffe te zien in De Hallen.

zonder-filter Robert van Raffe

15.30   Claudia Kussels, conservator Foam over de tentoonstelling Richard Mosse: The enclave
Richard Mosse filmde en fotografeerde  in het oosten van de  Democratische Republiek Congo , een gebied dat beheerst wordt door gewapende conflicten. Mosse gebruikte hiervoor een infraroodfilm die is ontwikkeld om camouflage te detecteren. De groene landschappen kleuren hierdoor magenta. Door het eenvoudige gebruik van dit militaire instrument roept Mosse bij de kijker conflicterende associaties op waardoor het onmogelijk wordt te berusten in een gebruikelijke reflex t.o.v. de zoveelste beelden van het zoveelste conflict.

 

 

safe from harm 2012 c richard mosse  courtesy of the artist and jack shainman gallery, new york
TWEEDE UUR  

16.00 Henri Krop, hoogleraar Geschiedenis van de filosofie Erasmus Universiteit

Over zijn boek: Spinoza, een paradoxale icoon van Nederland.

Het boek geeft een historisch overzicht van het spinozisme in Nederland. Baruch Spinoza (1632-1677) is een filosoof die nog vol in de aandacht staat. De laatste jaren verschenen er verscheidene vertalingen van de Ethica  zijn hoofdwerk o.a. Corinna Vermeulen maar ook van Henri Krop. Onlangs verscheen er een eerste vertaling van Spinoza's onvoltooide Staatkundige Verhandeling. De hernieuwde belangstelling voor de Verlichting heeft ook voor meer interesse voor de ideeën van Spinoza gezorgd. Opvallend daarbij is dat het werk van Spinoza door opmerkelijk veel lekenfilosofen wordt gewaardeerd. 

 

Henri_Krop_Spinoza_paradoxale_icoon_van_Nederland

 


S P R I N G V O S S E N  wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.


Redactie en presentatie Robert van Altena


Techniek: Oscar van Oorschot + Vladimir Gojkovic
Contact en informatie: Facebook  |  springvossen@gmail.com

 

 


 

 

 

 

Comments are closed.