Springvossen 26 juni De minne es al. Over de liederen van Hadewijch

Hadewijch liederen (Historische Uitgeverij, 2009) is onlangs  bekroond met de Kruiskampprijs 2012

Robert van Altena in gesprek met de prijswinnaars:
Veerle Fraeters, hoofddocent Ruusbroecgenootschap Universiteit Antwerpen
Frank Willaert, hoogleraar Middelnederlandse letterkunde Universiteit Antwerpen
Louis Peter Grijp, hoogleraar Nederlandse liedcultuur Universiteit van Utrecht

U kunt de uitzending hier terugluisteren

Hadewijch is een mystica uit de 13e eeuw ons bekend via haar brieven, beschreven visioenen en liederen die aan ons zijn overgeleverd. Lange tijd werden deze liederen als pure liefdespoëzie beschouwd. Dat is het in zekere zin ook. Hadewijch’s teksten sluiten aan bij de chansons van de trouvères, de Noord-Franse hoofse minnezangers. De zoektocht van de minnaar die zijn geliefde voor zich wil winnen gebruikt Hadewijch als metafoor voor de zoektocht van de gelovige die geestelijk wil opgaan in God. Zij beschrijft en bezingt op poëtische wijze de strijd van de innerlijke transformatie die moet leiden naar de volledige overgave aan de geliefde. In de woorden van Fraeters en Willaert; ‘Overwinning is overwonnen worden’.

Deze zinnelijke poëzie voor de geest werd vertaald door Veerle Fraeters en Frank Willaert. Het vermoeden dat de gedichten van Hadewijch oorspronkelijk gezongen werden kreeg vaste grond toen Louis Grijp voor enkele gedichten trouvère-melodiën kon aanwijzen. Inmiddels is er bij 19 van de 45 liederen een melodie gevonden. Enkele van deze bijna 800 jaar oude liederen zullen live worden gezongen in de uitzending.

De bekroonde uitgave Hadewijch liederen is voorzien van een uitgebreide inleiding waardoor  de (gedachten-)wereld van Hadewijch, nabij wordt gebracht. Naast de originele Middelnederlandse tekst staat de vertaling en in de marges zijn de liederen voorzien van een gedetailleerd en toegankelijk commentaar. Door deze combinatie wordt een zeer rijke leeservaring mogelijk gemaakt.  Louis Grijp beschrijft achterin het boek zijn reconstructie van de melodieën waardoor deze liederen na eeuwen stilte weer kunnen opklinken. De melodieën staan ook afgedrukt.  Bij het boek 4 CD’s waarop alle liederen van Hadewijch worden voorgedragen en gezongen.

Hadewijch Liederen is het eerste deel van het verzameld werk van Hadewijch. Er zijn nog twee delen voorzien: Brieven en Visioenen van Hadewijch.

Leave a Reply