Springvossen 26 maart ‘Deventer Beeldenstorm’. Over kunst in de openbare ruimte

  De Deventer Beeldenstorm. Over kunst in de openbare ruimte 

 

Gast: Wouter Klein Velderman, beeldhouwer

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Hoeveel beelden / kunstwerken staan er in de openbare ruimte? Hoeveel beelden in uw wijk, of in heel Amsterdam kunt u zelf voor de geest halen?

zonder titel, 1969, André Volten

In de negentiende eeuw verschenen de beelden van historische figuren als Vondel en Rembrandt. Zo nu en dan komt er een nieuwe bronzen aartsvader bij. Bijvoorbeeld het beeld van Spinoza bij de Stopera naast de brug over de Zwanenburgwal.
Er zijn herdenkingsmonumenten maar ook kunstwerken die zichzelf zijn in het hier en nu. Daaronder ook anonieme schenkingen aan de stad. Denk aan het bronzen mannetje in een van de platanen van het Leidse Bosje dat al een jaar of dertig onverschrokken bezig is de tak door te zagen waarop hijzelf wijdbeens staat.
Bij de heropening van het Stedelijk Museum werd Sight Point van Richard Serra opnieuw geplaatst. Het beeld stond van 1975 tot 1997 al in de tuin van het museum. Andere beelden verdwijnen definitief van hun vaste stek, krijgen een ander heenkomen, worden geadopteerd door nieuwe liefhebbers of verdwijnen op de schroothoop.

Beeldhouwer Wouter Klein Velderman besloot de beelden in zijn geboortestad Deventer opnieuw te bekijken. Hij doet dit niet alleen. Hij nodigt de bewoners van de stad uit om hetzelfde te doen. Zo opent Deventer Beeldenstorm op vrijdag 5 april met het Beeldcircus.’De rode driehoeken‘ (Zonder titel, 1969) een kunstwerk van André Volten (1925-2002), staat dan in het centrum van de aandacht. Het beeld staat al 44 jaar in het Karel de Grote Plantsoen in Deventer. Een uitspraak van Volten indachtig: “Door eraan te werken leren we waaraan we werken” kunnen buurtbewoners hun eigen versie maken van het beeld.

Deventer Beeldenstorm is een initiatief van kunstenaar Wouter Klein Velderman (1979). Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, maakt sculpturen in binnen -en buitenland waarbij hij een voorkeur aan de dag legt voor zeer grote werken.

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

Overzicht van de uitzendingen van Springvossen in april 

Overzicht van de uitzendingen van Springvossen in maart

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | FM 106.8

 

Contact en informatie:

www.amsterdamfm.nl/springvossen

Springvossen op Facebook

springvossen@gmail.com

Leave a Reply