Springvossen 26 november IDFA + Kadir van Lohuizen over Vía PanAm


still uit Brilliant Punitive Raid

  • 15.00-16.00 kunt u hier terugluisteren

Juul Hondius over zijn film Brilliant Punitive Raids

Fotograaf Juul hondius onderzoekt in zijn werk onze manier van kijken. Hij maakt hierbij gebruik van beelden uit de fotojournalistiek. Veel van de door Hondius zorgvuldig geregisseerde beelden komen de kijker bekend voor. We kennen de beelden. We denken de beelden te kennen en ook de gebeurtenis die is vastgelegd. Door al het nieuws denken we te weten wat er gaande is in de wereld, denken we ‘op de hoogte te zijn’. Film en fotografie maakt de kijker tot getuige. Je kunt ook stellen dat diezelfde media de kijker op een afstand plaatsen. De gebeurtenis wordt een verhaal en het verhaal verbindt zich met het beeld, wordt daartoe gereduceerd. Het beeld wordt symbool. Wat scheidt feit dan nog van fictie?

Met Brilliant Punitive Raids voert Hondius deze werkwijze verder.  De film is een reconstructie van een onzichtbare gebeurtenis uit het Israëlisch-Palestijns: de aanslag op PLO-leider Khalil-al-Wazir.

 

Nirit Peled over haar film Superjoden.  poster Superjews

Documentairemaakster Peled onderzoekt de achtergrond van het gebruik van de naam ‘Superjoden’ en de Davidsster door de Ajax F-side. Het is onvermijdelijk dat de filmmaakster daarbij ook geconfronteerd wordt met haar eigen identiteit. Peled is geboren in Israel en woont sinds twintig jaar in Amsterdam. Ze interviewt vier generaties Ajax-supporters, voormalig voorzitter Uri Coronel maar
ze richt de camera ook op zichzelf. En dat is waar  het interessant wordt. Posities en betekenissen verschuiven in het verrassende en gelaagde Superjoden.

 

 

 

 

4453_bgr_Via_PanAm_cover_

 

  • 16.00-17.00 kunt u hier terugluisteren

Gast: Kadir van Lohuizen, fotojournalist

Over zijn multimedia documentaire-project Vía PanAm.

Vía PanAm is Van Lohuizen’s visueel onderzoek naar migratie in de Amerika’s.

Hij reisde van Vuurland in het zuidelijkste puntje van Chili naar Dead Horse in Noord-Alaska. Een reis van meer dan 40.000 kilometer door 15 landen. Kadir van Lohuizen fotografeerde niet alleen. Hij filmde  delen van zijn reis en hij interviewde de mensen die hij fotografeerde.

Van Lohuizen toont een prachtige installatie van deze tocht in het Nederlands Fotomuseum

Voor het indrukwekkende boek Vía Panama.

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply