Springvossen 7 maart | Erik Lieshout

Robert van Altena in gesprek met filmregisseur Erik Lieshout over zijn film ‘To stay alive – A method’. De ondertitel: ‘A feel good movie about suffering’. De film is gebaseerd op een in 1991 gepubliceerde tekst ‘Rester vivant – Méthode’. De auteur een dan nog volledig onbekende Michel Houellebecq die het programma lijkt te formuleren van zijn schrijverschap.

 

‘To stay alive. A method’ is door de jury van het Nederlands Filmfestival genomineerd voor een Gouden Kalf 2017 in de categorieën: Beste documentaire en Beste camera .

 

 

Houellebecq is een van de personen / personages in deze film, maar ook Iggy Pop met wie de makers Erik Lieshout, Arno Hagers en Reinier van Brummelen al eerder samenwerkten bij het maken van de documentaire ‘Laatste woorden’ over Houellebecq. Ze verzochten Iggy Pop destijds om een nummer bij te dragen aan de documentaire, Houellebecq heeft grote bewondering voor Iggy Pop. De waardering bleek wederzijds. Iggy Pop leverde 10 nummers voor de documentaire en bracht vervolgens het album ‘Préliminaires’ uit.

Robert van Altena sprak in 2011 in het kader van een gesprekkenreeks ‘Springvossen – Werk in Wording’ al eens met Erik Lieshout over zijn voorbereidingen op het maken van ‘To stay alive – A method’.

 

 

 

Foto : Michel Houellebecq en Iggy Pop. ‘still’ uit ‘To stay alive – A method’ (Reinier van Brummelen)


Volgende uitzending: Een gesprek met Wim Hupperetz, directeur van het Allard Piersonmuseum en sinds kort bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis (VU) over de veranderende rol van het museum aan de hand van een ogenschijnlijk onbeduidend historisch object: Een zegelafdruk in klei (ca.46 v.C.).

Vorige uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Jeroen Henneman.


redactie: Robert van Altena | contact: springvossen@gmail.com | uitzendtechniek: Vladimir Gojkovic

 

Leave a Reply