Jan Nieuwenhuis

Springvossen 28 maart | David Bade

Robert van Altena bezoekt beeldend kunstenaar David Bade in De Vishal in Haarlem waar tot 2 april zijn installatie ‘Zeventig maal zeven talenten‘ is te zien. Directe aanleiding voor het gesprek is een eerdere ontmoeting met de kunstenaar in het Theo van Doesburghuis te Meudon nabij Parijs. David Bade verbleef daar enkele maanden ter voorbereiding van ‘De liefdesklus‘, zijn bijdrage aan de tentoonstelling ‘Rietvelds meesterwerk. Leve De Stijl!’ in het Centraal Museum, Utrecht.

Het werk van David Bade zal niet snel gerelateerd worden aan De Stijl. Wanneer hij gevraagd word verwantschappen aan te geven met stromingen uit die artistiek woelige tijd dan noemt hij het expressionisme en het surrealisme. Een gesprek met Bade over De Stijl gaat al snel over het contrast tussen het werk van David Bade en De Stijl, over de ogenschijnlijk onverenigbaarheid van het werk van  illustere voorgangers als Mondriaan en Van Doesburg met zijn werk. U zult niet snel een rechte lijn aantreffen in het werk van Bade dat neemt niet weg dat zijn manier van werken opmerkelijk consistent is.

Werken is voor David Bade ook samenwerken. Daarom kan in een gesprek met de kunstenaar over zijn werk in Haarlem – Utrecht – Meudon/Parijs  een station niet ontbreken: Curaçao. David Bade is medeoprichter van het Instituto Buena Bista een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd op Curaçao. IBB werd onlangs bekroond met de Prins Bernard Cultuurfondsprijs Caribisch gebied 2016.

Foto: David Bade in het Van Doesburghuis te Meudon (F) werkend aan “Liefdesklus’ voor het Centraal Museum Utrecht 2017


Volgende uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Job Koelewijn n.a.v. zijn tentoonstelling ‘Higher contradictions’ bij galerie Fons Welters.

Vorige uitzending: Een gesprek met architect Herman Hertzberger.


redactie: Robert van Altena|contact: springvossen@gmail.com|uitzendtechniek: Dimphy Curiel

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?