Springvossen 14 september | Over Pier Paolo Pasolini: dichter

Gasten: Yolanda Bloemen, literair vertaler en Floris Meens, cultuurhistoricus.

.

In deze aflevering* spreekt Robert van Altena met Yolanda Bloemen en Floris Meens over de betekenis van de poëzie in het oeuvre van Pier Paolo Pasolini ter gelegenheid van de publicatie van de bundel De nachtegaal van de katholieke kerk door uitgeverij Huis Clos.

.

Pier Paolo Pasolini heeft internationaal grote bekendheid verworven met memorabele films als ‘Accatone’ (1961), ‘Theorema’ (1968) en ‘Medea’ (1969) met operagrootheid Maria Callas. Toch wordt hij in zijn moederland Italië misschien allereerst gezien als een van de grote dichters van de 20e eeuw.

.

AmsterdamFM · Springvossen 288 Over Pier Paolo Pasolini: dichter

.

Yolanda Bloemen maakt al decennia Russische en Italiaanse literatuur toegankelijk voor een Nederlands lezerspubliek. Zij maakte gerenommeerde vertalingen van o.a. Tsjechov, en het monumentale ‘Oorlog en Vrede’ van Lev Tolstoj (met Marga Wiebes). Ook is Bloemen werkzaam als uitgeefster van voornamelijk poëzie en toneelteksten met uitgeverij Plantage.

.

Foris Meens is cultuurhistoricus (19e en 20e eeuw). Hij is als universitair docent verbonden aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.  In 2006 werd Meens bekroond door het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR) voor zijn onderzoek naar het werk van Pier Paolo Pasolini.

.

.

*Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 2 mei 2017

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via Spotify, iTunes / Podcasts, Soundcloud en Mixcloud. 

Foto: Floris Meens, Yolanda Bloemen en Ben van Melick van uitgeverij Huis Clos bij de presentatie van Pier Paolo Pasolini, De nachtegaal van de katholieke kerk in De Balie op 29 april 2017 (Foto: RvA).


.

<< vorige uitzending: Ronald Ophuis, schilder.

>> volgende uitzending: Ina van Zyl, schilder

<> alle afleveringen.


.

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram

Radiotechniek: Jaun Farha


.

Muziek

Opening: ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) van Anton Webern door Michuko Uchida. Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (Philips, 2000)

Slot: ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?