Springvossen 2 mei | Yolanda Bloemen + Floris Meens over Pier Paolo Pasolini

Robert van Altena gaat in deze uitzending in gesprek met vertaalster Yolanda Bloemen en cultuurhistoricus Floris Meens over de betekenis van de poëzie in het oeuvre van Pier Paolo Pasolini ter gelegenheid van de publicatie van de bundel De nachtegaal van de katholieke kerk door uitgeverij Huis Clos.

Pier Paolo Pasolini heeft internationaal grote bekendheid verworven met memorabele films als ‘Accatone’ (1961) zijn eerste lange film, ‘Theorema’ (1968) en ‘Medea’ (1969) met operadiva Maria Callas,  in een n.b. volledig zwijgende hoofdrol. Toch wordt hij in zijn moederland Italië wellicht allereerst gevierd als een van de grote dichters van de 20e eeuw.

AmsterdamFM · Springvossen 288 Over Pier Paolo Pasolini: dichter

Yolanda Bloemen maakt al decennia Russische en Italiaanse literatuur toegankelijk voor een Nederlands lezerspubliek. Zij maakte gerenommeerde vertalingen van o.a. Tsjechov, en het monumentale ‘Oorlog en Vrede’ van Lev Tolstoj (met Marga Wiebes). Ook is Bloemen werkzaam als uitgeefster van voornamelijk poëzie en toneelteksten met uitgeverij Plantage.

Foris Meens is cultuurhistoricus (19e en 20e eeuw). Hij is als universitair docent verbonden aan de Radboud Universiteit, Nijmegen.  In 2006 werd Meens bekroond door het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR) voor zijn onderzoek naar het werk van Pier Paolo Pasolini.

Foto: Floris Meens, Yolanda Bloemen en Ben van Melick (schrijver en redacteur uitgeverij Huis Clos) bij de presentatie van de bundel ‘De nachtegaal van de katholieke kerk’ in De Balie op zaterdag 29 april 2017


Vorige uitzending: Een gesprek met kunstenares en dichteres Elisabeth Tonnard over het boek als kunstwerk.

Volgende uitzending: Een gesprek met architectuurhistoricus Merlijn Hurx over zijn boek ‘Architect en Aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530’.

Alle Springvossen uitzendingen


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Dimphy Curiel

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?