Springvossen 5 september | Over de miniatuur sculpturen van Adam Dirksz.

Gast: Frits Scholten, senior curator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en hoogleraar geschiedenis van de Westerse beeldhouwkunst tot 1800 aan de Universiteit van Amsterdam.

Robert van Altena gaat in deze uitzending in gesprek met Frits Scholten over de even voortreffelijke als kleine kunstvoorwerpen gesneden uit buxushout afkomstig uit het atelier van de zestiende eeuwse Delftse kunstenaar Adam Dirksz.

In het gesprek wordt er speciale aandacht besteed aan een gebedsnoot met scenes uit het leven van Maria Magdalena. Dit kleinood is van alle zijden en tot in het kleinste detail te zien op de website  The boxwood project van Art Gallery of Ontario.

Small Wonders, de tentoonstelling gewijd aan het werk van Adam Dirksz is t/m 17 september 2017 te zien in het Rijksmuseum.

Naast het Boxwood project van de Art Gallery of Ontario is er onder de tentoonstellingstitel Small Wonders ook een mobiele site ingericht door uitgeverij Thieme-Meulenhoff zodat een aantal werken uit de tentoonstelling ook op de smartphone nauwkeurig kunnen worden beken.

 

Foto: De dans van Maria Magdalena, centrale afbeelding in de onderste helft van een z.g. gebedsnoot van Adam Dirksz (en atelier) , ca.1519-30. buxushout, diameter 65mm, collectie Abegg-Stiftung, Riggisberg Zwitserland.


Vorige uitzending: Een gesprek met vertaalster Yolanda Bloemen en cultuurhistoricus Floris Meens over de gedichten van Pier Paolo Pasolini t.g.v. het verschijnen van de dichtbundel ‘De nachtegaal van de katholieke kerk’ bij uitgeverij Huis Clos.

Volgende uitzending: Een gesprek met cultuurhistoricus en Mondriaan-biograaf Léon Hanssen over zijn nieuwe boek ‘Alleen een wonder kan je dragen. Over het sublieme bij Mondriaan’ (uitgeverij Huis Clos)


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.