Springvossen 29 maart | Jan van de Putte | Pessoa-cyclus

Robert van Altena in gesprek met componist Jan van de Putte.

Jan van de Putte heeft in 2007 een gedicht van Fernando Pessoa getoonzet: Uma so divinha linea / Een enkele goddelijke lijn. Gegrepen door het werk van de dichter en de muzikale mogelijkheden die hij voor zich zag besloot Van de Putte een aantal gedichten als uitgangspunt te nemen voor een reeks composities die nu is gepresenteerd als de Pessoa-cyclus. Het programmaboekje van de zaterdagmatinee waarin de hele reeks ten hore zou worden gebracht spreekt zelfs van de ‘grandioze Pessoa-cyclus’, waarmee niets te veel is gezegd.

In deze uitzending een gesprek met Jan van de Putte over de cyclus. Voor de uitvoering van de Pessoa-cyclus in de Zaterdagmatinee van 5 maart j.l. verwijs ik u naar de website van Radio 4 waar het integrale concert is terug te luisteren.

N.b. Op donderdag 30 november 2017 is de cd “Bamboleamos no mundo” met de volledige Pessoa-cyclus gepresenteerd in het Muziekgebouw aan ’t IJ.  Met: Asko|Schönberg, Reinbert de Leeuw Capella Amsterdam,  Barbara Hannigan (sopr.), Barbara Kozelj (sopr.) Katharine Dain (sopr.) en Keren Motseri (mezzo-sopr.).

De gedichten en de begeleidende teksten vindt u in het programmaboekje van de Zaterdagmatinee.


redactie: Robert van Altena | contact: springvossen@gmail.com | uitzendtechniek: Sten Govers


 

Comments are closed.