Springvossen 12 september | Léon Hanssen | De identificatie van een Mondriaan

Gast: Léon Hanssen, Mondriaan-biograaf en buitengewoon hoogleraar Life Writing and Cultural Memory aan de Universiteit in Tilburg.

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met cultuurhistoricus Léon Hanssen over zijn nieuwe boek ‘Alleen een wonder kan je dragen. Over het sublieme bij Mondriaan’ (uitgeverij Huis Clos).

In een van de hoofdstukken van het boek beschrijft Hanssen zijn speurtocht naar de herkomst van een verloren gewaand schilderij van Mondriaan. Hanssen zag het doek, dat door de Zwitserse eigenaar aan het Stedelijk bleek te zijn aangeboden als een bruikleen, als onderdeel van de grote Van Doesburgtentoonstelling  vorig jaar in Brussel . De mooiste of misschien meest dramatische scenario’s worden geschreven door het echte leven. Over de speurtocht werd al geschreven in NRC-Handelsblad.


In 2015 verscheen het eerste deel van zijn biografie over Piet Mondriaan: ‘De schepping van een aards paradijs. 1919-1933’. Het tweede deel dat de periode 1933-1944 zal beslaan is in voorbereiding.


Vorige uitzending:  Een gesprek met Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst Rijksmuseum. Over de 16e eeuwse microsculpturen uit het atelier van Adam Dirksz. De tentoonstelling ‘Small Wonders’ is nog t/m 17 september te zien in het Rijksmuseum.

Volgende uitzending: Een gesprek met kunsthistorica en curator Sophie Berrebi. Over het werk van Jean Dubuffet n.a.v. de tentoonstelling ‘Jean Dubuffet. The deep end’  t/m 7 januari 2018 te zien in het Stedelijk.


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.