Springvossen

Springvossen 22 augustus | Jan Fontijn over Paul Valéry

Gast: Jan Fontijn, schrijver, biograaf, literatuurwetenschapper. 

Deze week kunt u luisteren naar een gesprek uit 2017* met literatuurwetenschapper, schrijver, biograaf Jan Fontijn (1936-2022). Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Jan Fontijn over het boek ‘Paul Valéry, Cahiers’. (Uitgeverij De Buitenkant, 2017) ‘Cahiers’ bevat een selectie van teksten van Paul Valéry, geselecteerd, vertaald en ingeleid door Jan Fontijn.

“De literator is een ingenieur — en ik zou me daartoe willen verhouden als een fysicus.”

Paul Valéry

.

Fontijn deed in 2003  de lezers van zijn essaybundel ‘Kijk naar de vis’ de belofte een boek uit te brengen met een selectie uit de roemruchte cahiers van Paul Valéry. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het een geduldig werk is geweest. Maar Fontijn schreef in die periode nog een aantal boeken waaronder bijvoorbeeld ‘Onrust’ zijn biografie van Jacob Israël de Haan. Jan Fontijn putte voor zijn selectie van fragmenten uit de ‘Cahiers’ voornamelijk uit de afdelingen met overdenkingen over poëzie, literatuur en over, zoals het in het boek heet, ‘de aard der gevoelens’.  Met zijn boek maakt Fontijn voor het eerst een ruimhartige selectie van dit werk van Valéry toegankelijk voor de Nederlandse lezer.
 

.

.

*IN JULI & AUGUSTUS WEKELIJKS EEN KEUZE UIT HET SPRINGVOSSEN-ARCHIEF. DEZE WEEK AFLEVERING 296. DIT GESPREK WERD VOOR HET EERST UITGEZONDEN OP 31 OKTOBER 2017.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Foto: Paul Valéry in zijn werkkamer in zijn huis aan de Rue de Villejuste (Na de dood van de schrijver officieel omgedoopt tot de Rue Paul Valéry) Ca. jaren 1930.


<<  vorige aflevering: Piet Gerbrandy

<<  programma-overzicht juli

>>  volgende aflevering: Jan de Meyer

>>  programma-overzicht augustus

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?