Springvossen 31 oktober | Jan Fontijn over Paul Valéry

Gast: Jan Fontijn, schrijver, literatuurwetenschapper.

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Jan Fontijn, over het onlangs verschenen boek ‘Cahiers‘ met een selectie van teksten van Paul Valéry, geselecteerd, vertaald en ingeleid door Jan Fontijn.

Fontijn deed in 2003  de lezers van zijn essaybundel ‘Kijk naar de vis’ de belofte een boek uit te brengen met een selectie uit de roemruchte ‘Cahiers’ van Paul Valéry. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het een geduldig werk is geweest, maar Fontijn schreef  in die periode o.a. ook ‘Onrust’ zijn biografie van Jacob Israël de Haan. Jan Fontijn putte voor zijn selectie van fragmenten uit de Cahiers voornamelijk uit de afdelingen met overdenkingen over poëzie, literatuur en zoals het in het boek heet over ‘de aard der gevoelens’.  Daarmee is voor het eerst een ruimhartige selectie van dit werk van Valéry toegankelijk voor de Nederlandse lezer.

 “De literator is een ingenieur — en ik zou me daartoe willen verhouden als een fysicus.” *

 * (Paul Valéry, Cahiers 1902)

Foto: Paul Valéry in zijn werkkamer


Vorige uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Petra Noordkamp over haar films waaronder het  onlangs gepresenteerde ‘Als je terugkomt woon ik aan het water’.

Volgende uitzending: Een gesprek met pianist en artistiek directeur van het Ives Ensemble John Snijders over de Amerikaanse componist Morton Feldman.


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.