Springvossen 13 november | Bert Jansen over Marcel Duchamp

Gast: Bert Jansen, kunsthistoricus

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Bert Jansen over kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968).

Zo’n vijfentwintig, dertig jaar geleden begon Bert Jansen, die zich tot dan voornamelijk met hedendaagse kunst bezighield, te schrijven aan wat een uitgebreide reeks artikelen zou worden over Marcel Duchamp. Marcel Duchamp, één van die kunstenaars waar boekenkasten vol over zijn geschreven. Bert Jansen voegde er moedig het zijne aan toe met ‘Chacun son Marcel. Meerduidigheid in het werk van Marcel Duchamp’, zijn proefschrift uit 2015.

 

“Ik probeer te reconstrueren wat tussen ca. 1914 en 1917 de oorspronkelijk beweegredenen waren van Duchamp.”

 


De elusieve  gentleman-kunstenaar Marcel Duchamp die wij kennen is veelal een creatie uit de jaren zestig. Bert Jansen probeert om die mercuriale figuur enigszins vaste vorm te geven door Duchamp (zijn taalspel, zijn werk) te verbinden met zijn tijd.

“Ik probeer te reconstrueren wat tussen ca. 1914 en 1917 de oorspronkelijk beweegredenen waren van Duchamp.”

Bert Jansen dompelde zich hiertoe onder in de Franse cultuur van die periode.  Sporen van ‘zijn’ Duchamp vond hij niet alleen in de kunstwereld van die tijd, maar ook, de kunstenaar achterna reizend, op rommelmarkten in bijv. de Jura, in o.a. populaire deuntjes en satirische tijdschriften. Met zijn vondsten laat Bert Jansen het werk van Marcel Duchamp op een verrassende manier spreken. James Joyce schrijft in zijn Ulysses: « Alles spreekt op zijn eigen manier ». Bij Duchamp, zo stelt Jansen, is alles meerstemmig.

 

 

 

Afbeelding: La boîte-en-valise, 1952 Marcel Duchamp (coll. Boijmans van Beuningen)


Vorige uitzending: Een gesprek met John Snijders, pianist en onderzoeker naar contemporaine en historische uitvoeringspraktijk aan Durham University over de Amerikaanse componist Morton Feldman.

Volgende uitzending: Een gesprek met schrijfster Charlotte Mutsaers over haar nieuwe boek ‘Harnas van Hansaplast’.


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.