Springvossen 30 oktober —Over Mondriaan, Van Doesburg + De Stijl—

Een gesprek met Hans Janssen, conservator moderne kunst Gemeentemuseum Den Haag over Piet Mondriaan (1872-1944), Theo van Doesburg (1883-1931) en De Stijl.

Victory Boogie Woogie Piet Mondriaan New York (1942-1944) spieraam diagonaal 178,4 cm olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek, Gemeentemuseum Den Haag

Uitzending gemist?

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een vleugel ingericht met een vaste tentoonstelling met werk van Mondriaan en de avant-garde beweging De Stijl. Het werk van Mondriaan is zo gepopulariseerd dat het aan iedereen bekend is. Als je jezelf afvraagd wat De Stijl is blijken er zeer uiteenlopende antwoorden mogelijk, en nog meer vragen.

En het werk van Mondriaan? Van Mondriaan kennen we wellicht meer de faam van zijn werk dan het werk zelf. In zekere zin gaat dit op voor de meeste bekende kunstwerken maar vermoedelijk staan meer mensen vertwijfeld voor een schilderij als Victory Boogie Woogie van Mondriaan dan voor bijvoorbeeld De Droom van Picasso.

Le rêve (1932 ) Pablo-Picasso, Olieverf op canvas 130x97cm, privé-collectie

 

 

 

 

 

 

 

Hans Janssen schreef mee aan een boek waarin  verslag wordt gedaan van het onderzaak naar Nederlands duurste kunstaankoop: Victory Boogie Woogie uitgepakt. Geschiedenis van Mondriaans meesterwerk. Onder redactie van : Maarten van Bommel, Hans Janssen en Ron Spronk.(Amsterdam University Press, 2012)

 

Samen met Michael White schreef Hans Janssen de catalogus bij de permanenten tentoonstelling Mondriaan & De Stijl: Het verhaal van De Stijl. Van Mondriaan tot Van Doesburg (Gemeentemuseum Den Haag, uitgeverij Ludon, 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto’s van enkele van de werken die in deze uitzending worden besproken zijn in een hogere resolutie te bekijken op de Facebook-pagina van Springvossen

Leave a Reply