Springvossen 27 november | Krijn de Koning

Gast: Krijn de Koning, beeldend kunstenaar
Een werk van Krijn de Koning is vaak gemaakt voor een plek of een architectuur. Anders dan een klassiek sculptuur geplaatst in een ruimte maakt De Koning met zijn ‘in situ’-werk een installatie in én met de ruimte of een architectuur en soms gaat hij daar tegenin. Het is een vorm van denken over ruimte en architectuur, een vorm van denken ook over sociale interactie, over de relatie mens en architectuur en heel elementair ook een denken over object, vlak, kleur en vorm.

 

“Alle dingen die ik doe zijn, moet ik eerlijk zeggen, heel intuïtief. Ook al ben ik realistisch en pragmatisch, ik volg mijn gevoel. Dat is cruciaal. Er is geen strategie.”

 

Daarnaast maakt hij ook kleinere beelden bestaande uit een soms polychroom beschilderde vorm die je kunt kantelen op de zijde die je verkiest, de z.g. ‘Tumbling Works’ (2016), of werken bestaande uit een aantal losse objecten waarmee de kijker kan spelen en de door hem gewenste ruimtelijke compositie kan maken. Op het eerste gezicht lijken deze werken modulair opgebouwd maar het tegendeel is waar. Krijn de Koning werkt niet systematisch maar intuïtief zoals hij ook zijn karakteristieke palet intuïtief samenstelt. Met zijn excellente inzicht in de ruimtelijke werking van vormen weet De Koning met enkele variaties een schier oneindige reeks mogelijkheden te creëeren binnen de beperking van het kleine werk. De kunstenaar weet zowel met zijn grote als zijn kleine werken met een bijna achteloze vanzelfsprekendheid zijn plezier te delen met de toeschouwer, die zo zou je kunnen zeggen ophoud toeschouwer te zijn.

In 2010 sprak Robert van Altena voor het eerst met Krijn de Koning over de indrukwekkende installatie die De Koning destijds maakte in het schip van de De Nieuwe Kerk.

Voor deze driehonderdste uitzending van Springvossen spraken zij elkaar opnieuw. Ditmaal niet over een specifiek werk maar over zijn werkwijze. Het gesprek vindt plaats in ‘Room on the Roof’ de kunstenaarsresidentie in het torenkamertje op het dak van De Bijenkorf in Amsterdam met uitzicht op het schip van De Nieuwe Kerk.

 

Foto: « Garden » 2017, Krijn de Koning. installatie te Château Daubeuf, Normandië, Frankrijk als onderdeel van de expositie Le Shed Centre d’Art Contemporain de la Normandie.


Vorige uitzending: Een gesprek met schrijfster Charlotte Mutsaers  over haar nieuwe boek Harnas van Hansaplast, over de laatste jaren, maanden, dagen van de als kluizenaar levende Barend, de broer van Charlotte Mutsaers. Het is een boek dat onvermijdelijk ook over Charlotte Mutsaers zelf gaat.

Volgende uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Melanie Bojano over haar nieuwe videowerk voor de Prix de Rome 2017.

Alle uitzendingen van Springvossen


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?