Springvossen 11 december | Melanie Bonajo

Gast: Melanie Bonajo, beeldend kunstenaar

Melanie Bonajo is een van de vier kunstenaars die zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2017.

Robert van Altena spreekt met Melanie Bonajo over haar film ‘Progress vs. Sunsets’  het tweede deel van wat een trilogie zal worden. Vorig jaar presenteerde Bonajo met ‘Progress vs Regress’, het eerste deel.

 

“Het is belangrijk dat er ruimte blijft, dat het niet dogmatisch is…”

 

Melanie Bonajo  in antwoord op de vraag of  haar kunstenaarschap en activisme  elkaar in de weg zitten:

« Nee, want ik geloof dat het belangrijk is om standpunten in te nemen, om standpunten in te durven nemen. Het is belangrijk dat er ruimte blijft, dat het niet dogmatisch is en dat de toeschouwer zich uitgenodigd voelt. Die ruimte probeer ik heel genuanceerd te creëeren d.m.v. humor en spel en door heel serieuze onderwerpen naar voren te brengen waarin de tegenstrijdigheid van de mens naar voren komt, en onze ‹ struggle › met die tegenstelling

Progress vs Sunsets is te zien in de Prix de Rome-tentoonstelling  die op 2 december opende in De Kunsthal, Rotterdam waar naast het werk van Bonajo ook het werk van de andere genomineerden is te zien. De andere genomineerden zijn:  Rana Hamadeh, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar.

 

 

Beeld: Progress vs. Regress (2017) 49min. Melanie Bonajo


Vorige uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Krijn de Koning in Room on the Roof de kunstenaarsresidentie in het torentje op het dak van De Bijenkorf. Onderwerp van gesprek is de werkwijze van De Koning aan de hand van drie van zijn werken, een gerealiseerd op de Apollolaan in Amsterdam, een in Normandië, Frankrijk en een werk dat nog moet worden gerealiseerd in de omgeving van Birmingham, Engeland.

Volgende uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Berend Strik over dertig jaar kunstenaarschap.

Alle Springvossen-uitzendingen

 


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.