Springvossen 23 september | Berend Strik

Gast: Berend Strik, beeldend kunstenaar*

Robert van Altena spreekt met Berend Strik over zijn meerjarige project ‘Decipher the Artist’s Mind’ waarvoor hij reeds vele tientallen collega’s over de hele wereld bezocht in hun studio. Een enkele keer deed hij ook een historische studio aan zoals die van Jackson Pollock in East-Hampton (NY).

Deze rondgang levert Berend Strik voortdurend nieuwe inzichten op in de (hedendaagse) kunst en, implicieter, in de relatie van de kunsten met de sociale en politiek werkelijkheid. Strik verzamelt daarbij ook fotografisch materiaal die samen met de verworven inzichten de basis vormen voor nieuw werk.

 

“De kunstenaar wordt bij het bladeren door het boekwerk getroffen door de datum waarop de tentoonstelling opende: 28 januari 1988. Die datum, zo ziet Berend Strik het nu, markeert voor hem het begin van zijn kunstenaarschap.”

 

Voorafgaand aan het gesprek heeft Berend Strik zijn rusteloze oog laten dwalen door een oude tentoonstellings-catalogus: ‘Een Grote Activiteit’ / ‘A Great Activity’. ‘Een Grote Activiteit’  was een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum van de hand van museumdirecteur Wim Beeren. Strik was een van de deelnemende kunstenaars. Zijn werk hing in een grote zaal naast wat toen nog de Erezaal was. De kunstenaar wordt bij het bladeren door het boekwerk getroffen door de datum waarop de tentoonstelling opende: 28 januari 1988. Die datum, zo ziet Berend Strik het nu, markeert voor hem het begin van zijn kunstenaarschap.

*Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 18 december 2017.

Afbeelding: ‘Decipher the Artist’s Mind: Nose Bleed (studio Jackson Pollock)’, 2015, Berend Strik, Galerie Fons Welters. (fotografie: Gert-Jan van Rooijen).


 

Vorige uitzending: Juliaan Andeweg, beeldend kunstenaar.

Volgende uitzending: Rob Birza, beeldend kunstenaar.

ALLE SPRINGVOSSEN-UITZENDINGEN


 

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram 

Comments are closed.