Springvossen 18 december | Berend Strik

Gast: Berend Strik, beeldend kunstenaar

Robert van Altena spreekt met Berend Strik over zijn meerjarige project ‘Decipher the Artist’s Mind’ waarvoor hij reeds vele tientallen collega’s over de hele wereld bezocht in hun studio. Een enkele keer deed hij ook een historische studio aan zoals die van Jackson Pollock in East-Hampton (NY).

Deze rondgang levert Berend Strik voortdurend nieuwe inzichten op in de (hedendaagse) kunst en, implicieter, in de relatie van de kunsten met de sociale en politiek werkelijkheid. Strik verzamelt daarbij ook fotografisch materiaal die samen met de verworven inzichten de basis vormen voor nieuw werk.

 

“De kunstenaar wordt bij het bladeren door het boekwerk getroffen door de datum waarop de tentoonstelling opende: 28 januari 1988. Die datum, zo ziet Berend Strik het nu, markeert voor hem het begin van zijn kunstenaarschap.”

 

 

Voorafgaand aan het gesprek heeft Berend Strik zijn rusteloze oog laten dwalen door een oude tentoonstellings-catalogus: ‘Een Grote Activiteit’ / ‘A Great Activity’. ‘Een Grote Activiteit’  was een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum van de hand van museumdirecteur Wim Beeren. Strik was een van de deelnemende kunstenaars. Zijn werk hing in een grote zaal naast wat toen nog de Erezaal was. De kunstenaar wordt bij het bladeren door het boekwerk getroffen door de datum waarop de tentoonstelling opende: 28 januari 1988. Die datum, zo ziet Berend Strik het nu, markeert voor hem het begin van zijn kunstenaarschap.

 

Dit is de laatste Springvossen-uitzending van dit jaar. De wekelijkse uitzendingen van Springvossen worden per 15 januari 2018 hervat.

Afbeelding: Decipher the Artist’s Mind: Nose Bleed (studio Jackson Pollock), 2015, Berend Strik, Galerie Fons Welters. (fotografie: Gert-Jan van Rooij)


Vorige uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Melalanie Bonajo. Zij is een van de vier kunstenaars die dit jaar zijn genomineerd voor de Prix de Rome.

Volgende uitzending: Een gesprek met beeldend kunstenaar Uta Eisenreich.

Alle Springvossen-uitzendingen

 


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Comments are closed.