Springvossen 31 december ‘Alles spreekt op zijn eigen manier’ Over James Joyce

 
Gasten: Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes

Robert van Altena in gesprek met Henkes en Bindervoet over hun vertaling van Ulysses  James Joyce; Ulyxes (uitgeverij Athenæum, 2012). Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 7 augustus 2012.

 

Dinsdag 21 januari 16.00-17.00 zijn Henkes en Bindervoet opnieuw te gast voor een gesprek over een ander boek van Joyce; Finnegans Wake. Het gesprek concentreert zich dan specifiek op het hoofdstuk Anna Livia Plurabelle dat nu als een apart boek is uitgekomen.

Ulysses wordt algemeen beschouwd als een van de grote boeken uit de 20e eeuw. Joyce beschrijft in dit boek een dag in Dublin aan de hand van de bewegingen en overpeinzingen van Leopold Bloom.

Leopold Bloom brengt zijn vrouw Molly ontbijt op bed, doet wat boodschappen, woont een begrafenis bij, werkt nog wat (hij verkoopt advertentieruimte voor de plaatselijke kranten), lummelt wat rond, gaat naar de kroeg, spreekt met vrienden en keert enigzins beschonken huiswaarts.

Dood, liefde, overspel en ander bedrog, gekrenkte nationale trots, onderdrukking door Engeland / de Ierse vrijheidstrijd, Shakespeare en diens Hamlet als spiegel voor de mensheid hebben zich dan al gehecht aan de bewogen en onbewogen ervaringen van enkele bewoners van Dublin op deze 16e juni van het jaar 1904.

De manier waarop Joyce dit beschrijft is ook negentig jaar later nog ronduit spectaculair. Het is een boek dat je het beste hardop kunt lezen om recht te doen aan de muzikaliteit en het taalplezier.

Henkes en Bindervoet vetaalden eerder o.a. Finnegans Wake van Joyce, Shakespeare’s Hamlet en liedteksten van The Beatles en Bob Dylan

Eerder verschenen  Ulysses vertalingen van de hand van John Vandenbergh (1969) en  Paul Claes en Mon Nys (1994)

 

 

 

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 15.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?