Springvossen 24 december | Marien Schouten

Gast: Marien Schouten, beeldend kunstenaar.

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Marien Schouten over zijn werk. Uitgangspunt van het gesprek is zijn werk ‘Groene Kamer / Slang’ ( 2001-2002), te zien in de vaste opstelling van Museum De Pont in Tilburg.

 

 

Mijn verliefdheid met de schilderkunst was op een gegeven moment over, ik richtte me op andere dingen. Dat is ook best wel lastig als je al een hele carrière hebt als schilder […] En dat gebeurde in de periode rond [ het maken van ] de Groene Kamer. Dat was een nieuw begin.“

 

 

De installatie ‘Groene Kamer / Slang’ is een ruimte waarvan de muren van vloer tot plafond bedekt zijn met groen geschakeerde keramieke tegels. Door de gebogen tegels in de hoeken en de dakpansgewijze bevestiging ontstaat er een vloeiende ruimte met horizontale lijnen. In deze ruimte staat op een gesloten houten sokkel, een beeld. Dit beeld is gemaakt van hetzelfde groene keramiek als de muren. De sokkel en de vloer zijn grijs. Het beeld laat zich moeilijk beschrijven. Het is een complexe vorm met veel details, biomorf en misschien tegelijk ook machine-achtig. Het wordt ons op een klassieke museale wijze getoond maar lijkt wezenlijk ondefinieerbaar. Het is duidelijk dat het beeld met artistieke precisie is gemaakt. Hoe onwaarschijnlijk deze gestalte ook is, dit beeld dat de titel ‘Kop’ draagt ziet eruit alsof de kunstenaar het zo heeft aangetroffen en alsof zijn bemoeienissen alleen van ambachtelijke aard zijn geweest in het overbrengen naar keramiek. De kop zit als een raadsel in de serene ruimte en is tegelijkertijd — een beter woord kan ik er nu niet voor vinden— waarachtig. De  installatie is zo overtuigend dat de kans groot is dat de bezoeker net als ikzelf het raadsel met zich meedraagt wanneer hij het museum verlaat.

 

Werk van Marien Schouten is opgenomen in de groepstentoonstelling ‘Signing the univers‘ bij galerie Martin van Zomeren (t/m 19 januari 2019).

Het gesprek met Marien Schoten werd eerder uitgezonden op 12 maart van dit jaar.

 

 

Foto:  ‘Groene Kamer / Slang’ (2001-2002), Marien Schouten. Collectie museum De Pont, Tilburg. (Fotografie: Peter Cox).


Vorige uitzending:

  • Architectuurhistoricus Huub Thomas over zijn boek ‘Het bezield modernisme van A.H. Wegerif. Architectuur als beschavingsideaal’.
  •  Grafisch vormgever Karel Martens over zijn boek ‘Couleurs sur la plage’ en de gelijknamige installatie die hij maakte op het strand van Le Havre, Frankrijk.

Volgende uitzending:

  • Beeldend kunstenaar Rosa Johanna over haar nieuwe werk ‘How to do things without words’ bij galerie EENWERK
  • Beeldend kunstenaar Ricardo van Eyk over zijn solotentoonstelling ‘Pilot’ bij kunstruimte P////AKT.

Alle Springvossen-uitzendingen


Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook

Comments are closed.