Springvossen 19 maart | Adam Colton

15.00 – 16.00
Gast: Adam Colton, beeldend kunstenaar.

Robert van Altena bezoekt voor deze uitzending beeldhouwer Adam Colton in zijn studio in Amsterdam. Aanleiding voor het gesprek is ‘Silver‘ een tentoonstelling van Adam Colton met recente werken op papier en twee beelden bij Galerie Slewe (t/m 1 april).

Zijn de werken op papier die nu te zien zijn bij Galerie Slewe ontwerpen, werktekeningen voor nieuwe beelden?:

AC: “Het is op de rand,  het zijn  collages van zilverkleurige verf, dat is een soort reliëf denk ik soms,  een soort sculptuur op papier. […] Ik heb veel gewandeld in het gebied waar ik woon in de buurt van Overveen en daar op de grond heb je allemaal wortels en takjes liggen. Ik heb heel veel kleine tekeningen gemaakt van die wortelvormen. Sommige van die zilveren vormen zijn daarop gebaseerd.”

Beeldhouwer Adam Colton heeft in de loop der jaren met veel verschillende materialen gewerkt; hout, steen, polyurethaan, glas. Zijn werk doet vermoeden dat de kunstenaar zich een nieuw materiaal gemakkelijk eigen maakt. De kunstenaar zelf ervaart dat anders. Colton zegt dat het werken in een nieuw materiaal altijd weer een worsteling met zich meebrengt.  “Het is een strijd om structuur aan te brengen, zonder rigide te zijn, niet te statisch, maar ook niet te chaotisch, niet te vormloos, niet ongeconstrueerd. De dingen vormen maar ook weer niet te veel, het moet speels blijven.
Na een gedwongen onderbreking pakte de kunstenaar zijn werk weer op door terug te gaan naar de basis: het tekenen.

UITZENDING MET ADAM COLTON 5 SEPTEMBER 2022

Foto: Adam Colton, Untitled, 2017, Mixed media on paper, 50 x 65 cm Courtesy Galerie Slewe (fotografie: Peter Cox).


Vorige uitzending: Marien Schouten, beeldend kunstenaar

Volgende uitzending: Toon Verhoef, schilder

Alle Springvossen-uitzendingen


Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?