Springvossen 7 mei | Dirk van den Heuvel over architect Jaap Bakema

Gast: Dirk van den Heuvel, hoofd Jaap Bakema Studie Centrum (faculteit Bouwkunde TU Delft i.s.m.  Het Nieuwe Instituut).
Robert van Altena spreekt met Dirk van den Heuvel over architect Jaap Bakema n.a.v. het verschijnen van het boek Jaap Bakema and the Open Society, red. Dirk van den Heuvel (Archis Volume).

Dirk van den Heuvel:

“Die generatie van TEAM 10 en [Jaap] Bakema, dat is degene die er echt voor gezorgd heeft dat er zoiets ontstaat als een traditie van de moderne architectuur. Zij zijn ook de eersten die opgeleid zijn door de avant-garde en de moderne architecten. […] Bakema als student van Mart Stam, en een aantal mensen daar omheen. Hun werk staat in die traditie, bouwt op die traditie voort, draagt die uit, ontwikkelt die ook verder in die na-oorlogse situatie van de opbouw van de verzorgingsstaat, van verdergaande modernisering en schaalvergroting.” 


Foto: pagina uit het manuscript voor de televisie-serie over architectuur en stedenbouw Van Stoel tot Stad (1964) van Jaap Bakema. Courtesy Jaap Bakema Studiecentrum.


Vorige uitzending: Elspeth Diederix, beeldend kunstenaar. Over The Miracle Garden.

Volgende uitzending: Dieuwke Spaans, beeldend kunstenaar. Over haar tentoonstelling Sun-kissed Silence.

Alle Springvossen-uitzendingen


Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?