Springvossen 18 juli | Dirk van den Heuvel over architect Jaap Bakema

Gast: Dirk van den Heuvel, hoofd Jaap Bakema Studie Centrum (faculteit Bouwkunde TU Delft i.s.m.  Het Nieuwe Instituut).

In juli een selectie uit het archief van Springvossen van gesprekken over architectuur. 

Deze week een gesprek van Robert van Altena met Dirk van den Heuvel over architect Jaap Bakema n.a.v. het verschijnen van het boek Jaap Bakema and the Open Society, red. Dirk van den Heuvel (Archis Volume).*

.

“Die generatie van TEAM 10 en [Jaap] Bakema, dat is degene die er voor gezorgd heeft dat er zoiets ontstaat als een traditie van de moderne architectuur. Zij zijn ook de eersten die opgeleid zijn door de avant-garde en de moderne architecten […]. Bakema als student van Mart Stam, en een aantal mensen daar omheen, hun werk staat in die traditie, bouwt op die traditie voort, draagt die uit, ontwikkelt die ook verder in die na-oorlogse situatie van de opbouw van de verzorgingsstaat, van verdergaande modernisering en schaalvergroting.” *Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 7 mei 2018.” DvdH

.

.

Foto: pagina uit het manuscript voor de televisie-serie over architectuur en stedenbouw ‘Van Stoel tot Stad’ (1964) van Jaap Bakema. Courtesy Jaap Bakema Studiecentrum.


.

<<  vorige aflevering: Frans Sturkenboom

<<  programma-overzicht juni

>>  volgende aflevering: Herman Hertzberger

>>  programma-overzicht juli

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Leoš Janáček, ŘÍKADLA / Kinderrijmpjes, Úvod / Intro. Thomas Walker, tenor; Philip Mayers, piano; Radio Blazers Ensemble; Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (2012, Harmonia mundi)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.