Springvossen 8 oktober | Lucas Lenglet

15.00 – 16.00

Gast: Lucas Lenglet, beeldend kunstenaar.

Robert van Altena spreekt met beeldhouwer Lucas Lenglet over zijn onderzoeksproject  ‘Een negatieve ruimte’ en over een  nieuw werk: ‘Two Bricks’.

Lucas Lenglet doet, ondersteund door TAAK, onderzoek naar de muur en in het bijzonder de gevangenismuur. Dit onderzoek deelde hij met het publiek met ‘Een negatieve ruimte‘ en een nieuw werk dat daaruit is voortgekomen: ‘Two bricks’.

 

   “Mies van der Rohe heeft ooit gezegd: architectuur begint bij het zorgvuldig op elkaar plaatsen van twee stenen. Ik was me [ voor ‘Een negatieve ruimte’] zo op de muur aan het richten dus ik dacht dat ik ook bij de kern ervan moest komen en dat zijn inderdaad twee bakstenen die je op elkaar legt. Toen heb ik onderzocht hoeveel verschillende mogelijkheden je hebt om twee stenen bij elkaar te plaatsen. Het is een beetje een denkoefening, maar beeldend werkt het op een of andere manier interessant omdat de restruimtes tussen de stenen ook weer een ruimte gaan vormen.  Het is in zijn geheel een soort wolk aan mogelijkheden.”

  

 

De installatie ‘Two Bricks’ is te zien als onderdeel van de tentoonstelling Architectural Healing in de Koepelgevangenis in Haarlem (t/m 11 november 2018).

‘Een negatieve ruimte’ is door Lucas Lenglet gepresenteerd in de vorm van een reeks foto’s van gevangenismuren, en enkele modellen van mogelijke installaties gebaseerd op de muur en de baksteen. Ook publiceerde hij een gelijknamig catalogus met o.a. een tekst van de kunstenaar zelf.  ‘Een negatieve ruimte’ was tot 6 oktober 2018 te zien bij Nieuw Dakota, Amsterdam.

 

Foto installatie: ‘Two bricks’ (2018) Lucas Lenglet.


Vorige uitzending: Martine Stig, beeldend kunstenaar. Over haar project ‘Vertigo’ en het collectieve initiatief Radical Reversibility waarvan Stig een van de oprichters is.

Volgende uitzending: Hein Aalders, neerlandicus en eindredacteur van literair tijdschrift De Parelduiker en Menno Voskuil literair historicus en medewerker van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Over de door hen bezorgde nieuwe editie van de Verzamelde gedichten van J. Slauerhoff.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook

Muziek:

  • ‘Blues In Orbit [aka Tender)(alternate take] Duke Ellington, album ‘Black, Brown and Beige’ (1958).
  • ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.

Comments are closed.