Springvossen 29 oktober | Constant Dullaart

15.00 – 16.00

Gast: Constant Dullaart, conceptueel kunstenaar.

Constant Dullaart heeft het internet en de online media als zijn werkterrein gekozen. Het leeuwendeel van zijn werk is dan ook alleen daar te vinden maar hij maakt in het verlengde daarvan ook fysiek beeldend werk zoals ‘Empty gesture’ (2016) dat nu te zien is in de collectie-presentatie ‘Natural’ constructions in Circl.Art, de kunstruimte van ABN Amro. Een ander voorbeeld is het beeld dat bovenaan deze aankondiging is geplaatst: ‘PVA Formation (Flag, provider side)’ dat volledig is opgebouwd uit simkaarten.

Robert van Altena ontmoet Dullaart in het Westerpark in Amsterdam voor een gesprek over o.a. zijn leger van vele duizenden Instagram-accounts en zijn morele aarzeling deze in te zetten. De kunstenaar permitteert zich in dat opzicht minder vrijheden dan de commerciële partijen op het netwerk. Is de kunstenaar ook activist? Dullaart zelf spreekt van participatorische antropologie.

 

 

Ik schrijf soms gedichten op publieke Instagram-accounts, dus bijvoorbeeld op de Instagram-account van de European Council.
Ik vind het heel raar dat de European Council een Instagram-profiel heeft. Op een Amerikaans medium zijn ze dus op zoek naar een soort validatie voor het bestaan van de Europese Raad. Dat vind ik problematisch. Dat beïnvloedt de manier waarop je communiceert. Ik vind dat eigenlijk zo obsceen dat ik het leuk vond om daar een gedicht over te schrijven en zo’n heel leger [van instagram-accounts] in te zetten om daar gedichten te plaatsen.
Een regel wordt dan uitgesproken door één account, en een volgende regel wordt uitgesproken door een volgend account —dat zijn allemaal nep-accounts.
Dus wanneer je naar die foto’s gaat dan zie je honderd ‘comments’ en wanneer je die achter elkaar leest dan zie je dat ze allemaal rijmen en eenzelfde soort cadans hebben, dan zie je dat er een gedicht ontstaat wat door honderd mensen is uitgesproken maar waar één auteur achter schuilt. Dat soort dingen vind ik nu heel leuk.

Hier vindt u enkele voorbeelden van het dichtende leger van Constant Dullaart.

 

Afbeelding: PVA Formation (Flag, provider side), 2016, Constant Dullaart.


Vorige uitzending: kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzenen winnaars van de Charlotte Köhlerprijs 2018 over hun tentoonstelling ‘Parts, bits and pieces’  te zien bij tegenboschvanvreden (t/m 27 oktober).

Volgende uitzending: Kunstenaarsduo JODI (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans) n.a.v. hun presentatie < / > t/m 10 november te zien bij Upstream Gallery.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook

Muziek:

  • ‘Blues In Orbit [aka Tender)(alternate take] Duke Ellington, album ‘Black, Brown and Beige’ (1958).
  • ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.

 

 

Comments are closed.