Springvossen 5 november | JODI

15.00 – 16.00

Gasten: JODI

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met JODI, het kunstenaarsduo Joan Heemskerk en Dirk Paesmans.

Heemskerk en Paesmans zijn internetkunstenaars van het eerste uur. In de jaren negentig verbleef het duo in de Silicon Valley: ‘In San José onderzochten we ook de BBS, de BBS was een wereld van voor het Web. Vijftig of honderd mensen die met een modem via de telefoon met elkaar in de computer communiceerden.’

Een gesprek over wat Paesmans hun liefde noemt voor de code waarmee de digitale wereld wordt vormgegeven. Die code is tegelijkertijd werkterrein en onderwerp voor JODI. In hun werk streven zij ernaar om de werkzaamheid en de mogelijkheden van de code te tonen. Wellicht dat die liefde begon door een fout. Door het niet afsluiten van een html-code met een > liep hun scherm vol met een ‘flikker van code en ongeformatteerde blob‘.

Dat gegeven van het zichtbaar worden van het onderliggende materiaal, van het aan de oppervlakte verschijnen van de code is in zekere zin de kiem geworden waarvan je —wellicht met enige overdrijving— kunt zeggen dat sindsdien al hun werk daaruit is voortgekomen.

 

 

De tentoonstelling  < / > van JODI is t/m 10 november te zien bij Upstream Gallery.

\/\/ifi, een werk van JODI is opgenomen in de groepstentoonstelling Freedom of movement die op 25 november opent in het Stedelijk.

 

 

 

 

Foto (installatie):   < / >  van JODI bij Upstream Gallery, Amsterdam. Courtesy: de kunstenaars & de galerie. (Fotografie: Gert-Jan van Rooij)


Vorige uitzending: Constant Dullaart, conceptueel kunstenaar.

Volgende uitzending: Annesas Appel, beeldend kunstenaar.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook

Muziek:

  • ‘Blues In Orbit [aka Tender)(alternate take] Duke Ellington, album ‘Black, Brown and Beige’ (1958).
  • ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.

Comments are closed.