Springvossen 19 augustus | Evi Vingerling

15:00 – 16:00
In de maanden juli en augustus iedere maandag een herhaling uit het archief van Springvossen. Robert van Altena spreekt in deze uitzending met schilder Evi Vingerling.  Het werk van Vingerling is met enige regelmaat te zien bij tegenboschvanvreden.

Evi Vingerling maakte enige tijd geleden een tentoonstelling met werk van schilder Arthur Westley Dow (1857-1922) en andere wegbereiders van de Amerikaanse modernisten. In de tekst die ze voor die gelegenheid schreef benadrukte Vingerling het belang voor een kunstenaar als Dow van het vertrouwen in de eigen intuïtie en de eigen ervaring. Dat is iets wat Vingerling haar eigen studenten ook altijd heeft voorgehouden. Maar nu zij het zelf zo expliciet formuleerde vroeg zij zich af: “waarom doe ik het niet echt? Waarom hou ik mezelf er zo ver vanaf? En toen dacht ik maar ik kan het toch ook wel, zelf zo schilderen. Ik doe dit toch al lang genoeg? En toen kwam er een soort van zelfvertrouwen.”

 


 

 

Afbeelding: Zonder titel (2019), gouache en acryl op doek, 200 x 150 cm. Evi Vingerling. Courtesy: Evi Vingerling & tegenboschvanvreden


 

Vorige uitzending: Anneke Brassinga, dichter.

Volgende uitzending: Navid Nuur, beeldend kunstenaar

ALLE SPRINGVOSSEN-UITZENDINGEN


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook en Instagram


 

Muziek:

  • Opening: Říkadla (Nursery Rhymes) I. Introduction van de cd, Leoš Janáček Choral Works door Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (uitgave van Harmonia Mundi, 2012).
  • Slot: Four Russian Peasant Songs (for chorus of equal voices with horns) van Igor Stravinsky door de Greg Smith Singers (opname: Hollywood, CA, 1965) (uitgave Sony 1991).
  1. On Saint’s Days in Chigasakh
  2. Ovsen
  3. The Pik
  4. Master Portly

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?