Springvossen 18 maart | Chinese filosofie

Gasten: Filosoof Dianne Sommers en sinologen Burchard Mansvelt Beck en Jan de Meyer.

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Dianne Sommers, Burchard Mansvelt Beck en Jan de Meyer over het boek ‘Chinese filosofie. Essays over een wondere wereld‘ van Karel van der Leeuw (1940 -2015) . Dianne Sommers is de bezorger van het boek en net als Burchard Mansvelt Beck, Jan de Meyer en Jan Bor schreef zij een essay om naar de wens van Karel van der Leeuw diens boek te voltooien.

N.B.: deze uitzending is live bij te wonen op de 4e etage van boekhandel Scheltema, Rokin 9 Amsterdam

 

” Voor het einde van de negentiende eeuw, rond zeg maar 1875 toen de westerse wetenschappen via Japan zijn binnen gevoerd bestond er in de Chinese taal geen woord voor filosofie en ook niet voor religie. Heel vaak is het zo, moet je toegeven als je de oude teksten eerlijk leest, dat elk filosofisch werk ook zijn religieuze dimensie heeft en elk religieus werk ook wel een filosofische dimensie heeft.”

 

“Chinezen hebben het op een of andere manier niet nodig gevonden, voor de confrontatie met het westen om die twee apart te benoemen. Religie was heel diffuus aanwezig in de Chinese maatschappij, want goden waren overal te vinden. En wat wij filosofen noemen zijn ook lang niet de academische filosofen zoals wij ze nu kennen.

De meeste mensen wier naam verbonden wordt met een bepaald filosofisch werk waren in de praktijk vaak mensen van de actie. Confucius was geen filosoof, Confucius was een leraar, was een ‘would-be’ staatsman enzoverder.” Jan de Meyer in Springvossen.

 

 


 

Vorige uitzending: Schilder Evi Vingerling over haar tentoonstelling ‘Self – Contemporary’ bij Tegenboschvanvreden.

Volgende uitzending: Schilder Ton Boelhouwer, over zijn ruimtelijke installaties.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook


 

 

Comments are closed.