Springvossen 25 maart | Ton Boelhouwer

15:00 – 16:00

Gast: Ton Boelhouwer, schilder

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Ton Boelhouwer over zijn ruimtelijke schilderkunstige installaties.

Ton Boelhouwer schildert op aluminium. Soms zijn dit grote platen die tegen een  muur leunen of op de vloer liggen, soms zijn het verzamelingen van losse stroken en profielen die zich in ritmische ordeningen over de ruimte verbreiden. Tijdens de opname van het gesprek wordt de grijs geschilderde vloer van zijn studio —formaat kleine gymzaal— volledig in beslag genomen door verschillende van deze werken gemaakt van smalle stroken en stakerige profielen die naast elkaar liggen en elkaar soms kruizen. Tezamen lijken ze een groot grafisch partituur te vormen van wolkig aluminium en cadmium rood. Twee passages laten zich duidelijk onderscheiden door kleur; één van zwart en de ander van scharlaken rood, en door ritme; de stroken aluminium zijn hier aanzienlijk korter —zo’n 30 centimeter— en fijner. De foto hierboven laat deze laatste passage zien geflankeerd door de langere cadmiumrode delen.

 

 

 

Foto: Sketches, accidents, repetitions, movements 4 (vermillion fragmented), 2018, Ton Boelhouwer


 

Vorige uitzending: Dianne Sommers, Burchard Mansvelt Beck en Jan De Meyer over ‘Chinese filosofie. Essays over een wondere wereld’ van filosoof Karel van der Leeuw.

Volgende uitzending: Erik Krabbe en Piet Sjoerd Hasper over hun vertaling van Aristoteles’ ‘Over drogredenen’Historische Uitgeverij.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook


 

 

Comments are closed.