Springvossen 1 april | ‘Over drogredenen’ van Aristoteles

15:00 – 16:00

Deze uitzending is live bij te wonen op de 4e verdieping van boekhandel Scheltema, Rokin 9, Amsterdam.

Gasten: Erik Krabbe, emeritus hoogleraar in de Logica en Wijsgerige Argumentatietheorie, Rijksuniversiteit Groningen & Pieter Sjoerd Hasper, hoogleraar Klassieke Filosofie, Universiteit Tübingen.

Sinds 1999 wordt er bij de Historische Uitgeverij gewerkt aan het prachtige ambitieuze project om alle werken van Aristoteles (384-322 v.Chr.) beschikbaar te maken in het Nederlands met nieuwe vertalingen.

Bij wijze van voorschot op de Week van de Klassieken spreekt Robert van Altena in deze uitzending met Erik Krabbe en Pieter Sjoerd Hasper over hun onlangs in genoemde reeks verschenen vertaling van Aristoteles’ ‘Over drogredenen‘.

 

“want wie het aan ervaring ontbreekt, is als iemand die op een afstand blijft en iets alleen uit de verte bekijkt. “

 

De openingsalinea’s van ‘Over drogredenen’:

“Laten we het hebben over sofistische weerleggingen, dat wil zeggen redeneringen die weerleggingen lijken, maar in werkelijkheid drogredenen zijn […].
Dat sommige redeneringen sluitend zijn, terwijl andere sluitend lijken maar het niet zijn is duidelijk. Net als dit op andere gebieden komt door een zekere gelijkenis, zo gaat het ook bij redeneringen. Zo zijn sommige mensen echt in goede conditie terwijl anderen alleen die indruk wekken doordat ze zichzelf als een stamlid hebben uitgemonsterd en een hoge borst opzetten […]. Net zo is de ene redenering of weerlegging sluitend en echt, terwijl de andere dat niet is maar toch die indruk wekt door gebrek aan ervaring—want wie het aan ervaring ontbreekt, is als iemand die op een afstand blijft en iets alleen uit de verte bekijkt. ”

 

 

Foto: Aristoteles (Romeinse kopie van een beeld uit ca 325-300vC.) Bron: Wikipedia Commons


 

Vorige uitzending: Schilder Ton Boelhouwer, naar aanleiding van zijn ruimtelijke schilderkunstige installatie ‘Sketches, accidents, repetitions, movements 4’.

Volgende uitzending: Kees Visser, schilder. Over een nieuw werk, het triptiek ‘Blue, Green, Red’.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie en presentatie: Robert van Altena

Techniek: Anneminke van der Velden

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook


 

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?