Springvossen 9 september | Nicole Beutler

15:00 – 16:00

Gast: Nicole Beutler, choreograaf.

 

Voor de eerste uitzending van het tiende radioseizoen van Springvossen spreekt Robert van Altena met Nicole Beutler over haar nieuwe voorstelling #8 Metamorphosis.

 

Beutler laat zich voor haar voorstellingen graag inspireren door verschillende disciplines, wat ook gereflecteerd wordt in haar keuze van performers. Een danser moet bijvoorbeeld ook kunnen zingen zoals een zanger ook moet kunnen dansen. Een centrale rol in dit stuk is toebedeeld aan een lied dat moeiteloos de drie eeuwen sinds haar ontstaan overbrugt: ‘The cold song’ uit ‘King Arthur, or The British Worthy’ een semi-opera uit de jaren 90 van de 17e eeuw van componist Henry Purcell en dichter John Dryden.

 

De titel Metamorphosis representeert het centrale thema van de voorstelling, maar het refereert ook aan het werk van kunstenaar Rudolf Escher. Een belangrijke karakteristiek van het werk van Escher die Beutler bijzonder aanspreekt is dat het transformaties laat zien met behoud van een volledige helderheid in de duidelijk te onderscheiden stadia: zinsbegoocheling zonder camouflagetechnieken.

 

 

Het platform voor dans en performance waar Nicole Beutler een van de medeoprichters is: BAU.

Foto: ‘still’ uit de video gemaakt tijdens de voorpremiere van de voorstelling #8 Metamorphosis, mei 2019 in de Stadschouwburg, Amsterdam. Courtesy: Nicole Beutler Projects.


 

Vorige uitzending: Navid Nuur, beeldend kunstenaar.

Volgende uitzending: Juliaan Andeweg, beeldend kunstenaar.

ALLE SPRINGVOSSEN-UITZENDINGEN


 

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram


 

Muziek:

Opening: Variationen (1936), Op.27, Sehr Schnell van Anton Webern door Michuko Uchida (2000).

Slot: ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.


 

Comments are closed.