Springvossen 9 december | Luisteren naar beelden

Gasten: Willem Boogman; componist, Alexandra Roozen; beeldend kunstenaar, John Snijders; pianist & artistiek directeur Ives Ensemble.
CONCERT: ‘Luisteren naar beelden‘ van het Ives Ensemble in het Muziekgebouw aan ‘t IJ op donderdag 12 december.

De werkwijze en het werk van Alexandra Roozen —in het bijzonder de serie tekeningen ‘Plain dust’— inspireerde componist Willem Boogman tot het schrijven van een serie composities. ‘From scratch’ het gerealiseerde eerste deel van deze serie, is geschreven voor fluit, klarinet, trombone, viool, altviool en percussie. Onlangs ging het stuk in premiere op November Music en het zal opnieuw uitgevoerd worden in het Muziekgebouw aan ‘t IJ als onderdeel van het programma ‘Luisteren naar beelden’ van het Ives Ensemble. In dit programma is ook een video over de werkwijze van Alexandra Roozen.

 

 

John Snijders  die ook zeer begaan is met de beeldende kunsten maakte met het Ives Ensemble al vaker programma’s waarin beeldende kunst en muziek met elkaar in dialoog traden.  Met ‘From scratch’ van Willem Boogman als uitgangspunt koos Snijders voor ‘Luisteren naar beelden’  composities waarin beeld, geluid en materiaal een rol spelen, soms ook in concrete zin. Naast de genoemde compositie van Willem Boogman bevat het programma werk van Dick Raaymakers, Anton Webern, John Cage, Morton Feldman, Franco Donatoni en Alvin Lucier.

Robert van Altena ontmoet het drietal in het Muziekgebouw aan ‘t IJ voor een gesprek.

 

 

 

 

Foto: Overzichtsbeeld van de installatie van ‘Plain Dust’ een solo-expositie van Alexandra Roozen in het, Youngeun Museum of Contemporary Art, Zuid Korea. Courtesy: Alexandra Roozen & Youngeun Museum of Contemporary Art


 

Vorige uitzending:  Schilder Alice Schorbach en beeldhouwer Lesly Foxcroft over hun nieuwe werk  te zien in een duo-presentatie bij galerie Slewe.

Volgende uitzending: Vertaler Kiki Coumans over Dagboek van een dief van Jean Genet.

ALLE SPRINGVOSSEN-UITZENDINGEN


 

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram


 

Muziek

Opening: Variationen (1936), Op.27, Sehr Schnell van Anton Webern door Michuko Uchida (2000).

Slot: ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground (1968)’.


 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?